Правосъдното министерство завещава скандала с "президентския" законопроект на следващия кабинет

Министерство на правосъдието

От ведомството отложиха с две седмици предоставянето на „Труд“ на всички данни по случая

mjМинистерството на правосъдието отложи с две седмици отговора си на въпрос на “Труд” за предизвикалия скандал проект на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство, в който бяха предвидени промени и в законите за вероизповеданията, за политическите партии и в Изборния кодекс. Проектът беше публикуван за обществено обсъждане на 4 април, но оттеглен ден по-късно.

На основание Закона за достъп до обществена информация вестникът поиска от министерството цялата документация и кореспонденция по случая. Двуседмичният срок за отговор изтичаше на 26 април, но от МП го удължиха предварително с още 14 дни. Това означава, че изясняването на казуса най-вероятно ще остане за следващото правителство.

Мотивът за отлагането е, че в поисканите данни има “информация за трети лица”. В писмото не се уточнява дали въпросните лица са от администрацията на президента.

От служебната кореспонденция трябва да стане ясно дали държавният глава Румен Радев е поръчал изготвянето на законопроекта, въпреки че се разграничи от инициативата. А документите трябва да изяснят дали уволненият заради казуса директор на дирекция “Съвет по правосъдието” Любомир Талев е действал на своя глава, или е спазил процедурите, преди да публикува проекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика