„Право и справедливост“ води на местните избори в Полша

По първоначални данни, партията „Право и справедливост“, която управлява в Полша, печели местните избори в повечето райони на страната, съобщава Sputnik. Избирателната активност е около 32,3 на сто.

24,3 на сто от анкетираните са заявили, че са пуснали бюлетината си за коалиция от опозиционните партии, Гражданска платформа и Новочесна, а 16,3 на сто са подкрепили Полската народна партия.

Дясната популистка партия „Кукиз5” която печели 6,3 на сто от вота, е следвана от Партията на демократичния ляв алианс, която има 5,7 на сто от гласовете.

Кандидатът на опозицията, обединена в "Гражданска коалиция", Рафал Тжасковски, обаче печели изборите за кмет на столицата Варшава, според екзит пол. Тжасковски, 46-годишен бивш евродепутат и бивш министър, получава 54,1 процента от гласовете, а съперникът му от "Право и справедливост" Патрик Яки - 30,9 процента.

Очаква се избирателната комисия да обяви във вторник или сряда окончателните резултати от първия тур на местните избори, който се проведе в неделя. Вторият тур ще се състои на 4 ноември.

Предварителните резултати сочат, че партията на Ярослав Качински, която контролира законодателната и изпълнителната власт, след края на тези избори, ще увеличи присъствието си и в местната власт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа