ПРАВО НА ОТГОВОР

Бившият правосъден министър Христо Иванов изпрати Право на отговор. Публикуваме онези части от него, които се отнасят към публикацията. Останалата част от статията съдържаше ругатни към вестника и правителството, каквито „Труд” няма практика да публикува.

В своя публикация от 15.09.2018 г. в. Труд твърди, че съм „заложил бомбата в търговския регистър” като съм „отказал да дам” 100 000 лв. за лиценз на „Oracle”, с което съм оставил неработещ изградения резервен център. Нито едно от тези твърдения не е вярно само по себе си и нито едно от споменатите обстоятелства няма отношение към настоящата авария.

Агенцията по вписванията (АВп) е второстепенен разпоредител с бюджет и, съответно, министрите нито одобряват нейните оперативни разходи, нито пък правят преценки за това какъв софтуер е нужен. Тоест, ясно е, че решението дали да се вземат такива лицензи или не, няма как да е било мое. На трето място - програмното осигуряване, за което става дума, изобщо няма отношение към правенето на копие на данните от Търговския регистър. И, на четвърто - има два функциониращи центъра за данни.

Доколкото изграждате цялата си теза около покупката на лицензи за „Oracle”, трябва да уточня, че всички лицензи за необходимото програмно осигуряване, включително „Oracle” база данни, са били надлежно осигурявани във времето, в което аз съм бил на поста. Така например, елементарна проверка на сайта на Агенцията по вписванията може да установи, че на 07.12.2015 е бил сключен договор 93-00-117 с предмет доставка на софтуерни лицензи за „Oracle Database Enterprise Edition” и „Partitioning”, тип „Processor Perpetual” на стойност 103 872 лв. с ДДС. В съответното Обявление за обществена поръчка (00447-2015-0013) се отбелязва, че тези лицензи са предназначени „за нуждите на Аварийно-възстановителния информационен център на Агенция по вписванията”.

Вие не уточнявате нищо за параметрите на софтуера, чийто лиценз твърдите, че съм отказал да купя, но е напълно ясно, че необходимото програмно осигуряване от „Oracle” за Аварийно-възстановителния център е било осигурено. Очевидно е, следователно, че твърденията Ви, че аз съм „оставил” този Център без нужния лиценз за „Oracle” и така съм заложил някаква бомба в Търговския регистър, са крещяща клевета, за която очаквам изрично извинение.

Да се установи наличието на такъв договор на страницата на АВп е въпрос на елементарна проверка.

Става ясно, че непосредствените причини за аварията са две. Първо, въпреки че индикациите за лошото състояние на хардуера са били налични от „месеци”, както Вие самите отбелязвате, мерки не са били взети. С това е била допусната аварията. Второ, не са били спазвани императивните нормативни изисквания на чл. 42 от Наредбата за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните административни услуги, в сила от 01.03.2017 г., където изрично са разписани мерките за създаване на резервни копия на всички подобни регистри. Условията за избягване и на двата проблема са били налични - закупени са били допълнителни сториджи, но по някаква причина, те не са били пуснати в експлоатация. АВп разполага с два функционални центъра за данни, но, по някаква причина, или не са били правени бек-ъпи, или данните са били архивирани на същото място, където е и самият Търговски регистър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България