Правят допълнителна психиатрична експертиза на британец, убил с чук сънародничка

Окръжната прокуратура във Велико Търново е разпоредила да бъде направена допълнителна психиатрична експертиза на 45-годишен британец, който бе арестуван преди пет месеца за зверско убийство на своя сънародничка в село Раданово, Община Полски Тръмбеш. Анализите са поискани преди две седмици в хода на разследването срещу Лий Шиптоун. Когато излязат резултатите от тях, срещу извършителя на тежкото престъпление ще бъде изготвен обвинителен акт и внесен в съда.

При разпитите след като бе задържан, Лий Шиптоун е направил самопризнания, но е заявил, че сам не може да си обясни защо е умъртвил Норма С. Според прокуратурата извършителят на кървавата саморазправа е опасен, може да извърши и друго злодеяние или да се укрие и заради това съдът го остави с постоянна мярка в ареста.

Пъкленото престъпление бе извършено около 22 часа на 13 април в дома на Лий Шиптоун. Той е женен за българка и има 4-годишен син. В деня на зверството съпругата му не била със семейството си, а детето спяло в къщата. Норма С. живеела в съседство и често ходела на гости на сънародника си. Давала му назаем дребни суми пари и носела храна за детето. Във въпросната вечер отново навестила дома на Лий, но двамата се скарали. Стопанинът се нахвърлили върху нея, завлякъл я в банята и захванал да я души. 66-годишната жена обаче започналада крещи за помощ, а мъжът грабнал чук и го стоварил върху главата и. Жертвата издъхнвала от тежка черепно-мозъчна травма.

За да прикрие следите от престъплението, Лий Шиптоун увил трупа в чувал от зебло и го замъкнал в безлюдна местност. Там го захвърлил в храстите на брега на река Янтра. След като в продължение на три дни Норма С. не се появила, нейна съседка се разтревожила и подала сигнал в полицията. Предприето било издирване на чужденката, в което се включили водолази и жители на Раданово. Пожарникари пък осветявали със силни прожектори кладенеца в двора на къщата на англичанката, защото се предполагало, че може да е паднала на дъното му.Ден по-късно пастири забелязали странен вързоп в храстите, от който се подавали човешки крайници.

При огледа се оказало, че тялото на убитата е в напреднало разложение. Още вечерта килърът на Норма С. бе арестуван. Основната версия за кървавата саморазправа първоначално бе кражба на 3000 лв, които Норма К. била изтеглила ден преди да бъде нападната. При повторен оглед в присъствието на сестрата на британката, която пристигнала заради трагедията, се оказало, че нищо в къщата не липсва, въпреки че Норма била заможна и имала бижута и скъпа техника.

При претърсването полицаите открили сумата от 1500 паунда, които англичанката била изтеглила от банка във Велико Търново. При обиските в дома на Лий Шиптоун пък криминалистите забелязали кръв в сифона на банята и в центрофугата на пералнята. Попитали го от какво е кръвта, а той казал: "Сигурно е от Норма. Тя ми помага при ремонтни работи в къщата, но се поряза".

След това си признал, че в пералнята е прал дрехите си, които били изпръскани с кръвта на жертвата.

Норма С.гледала и три кучета, които след изчезването и, се пръснали из селото. След жестокото убийство в Раданово плъзнаха слухове. Според мълвата възрастната британка и Лий имали любовна връзка. Заговори се, че се познавали от английски затвор, където мъжът излежавал присъда, а тя била надзирателка. След години Норма С. се пенсионирала като стюардеса и тогава пристигнала в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право