Правят електронен регистър на земеделските организации

Членовете на една организация трябва задължително да са регистрирани като земеделски производители.

Дават субсидии за инвестиции само върху собствена или наета земя

Експерти от МЗХ ще проверяват счетоводството

Министерството на земеделието ще направи публичен електронен регистър на организациите на производителите на плодове и зеленчуци. Това предвиждат промени в наредбата за условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци и на техните асоциации.

Те ще могат да правят инвестиции в трайни насаждения и строително-монтажни работи само на собствена или наета земя, или такава под аренда, като договорът трябва да бъде за не по-малко от 10 години.

След получаването на финансовата помощ организацията и нейните членове са длъжни да използват придобитите активи за срок от 10 години и да не ги продават и/или преотстъпват. Ползвателите на помощ са длъжни да сключат и поддържат валидна застраховка на имуществото, предмет на подпомагане, се казва още в промените. Организациите са длъжни да осигурят достъп на проверяващите лица от агроминистерството до помещенията, счетоводната, търговската и техническата документация. За да се признае и регистрира едно сдружение на производители на плодове и зеленчуци, то членовете му задължително трябва да са регистрирани като земеделските стопани.

Министерството на земеделието ще информира ежегодно до 31 март Европейската комисия за всяко свое решение за признаване или отказ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес