Правят енергийна стратегия за хотелите

Обща стратегия, в която да се опишат мерки за енергийна ефективност за хотели, къщи за гости, други места за настаняване и заведения за хранене ще изготвят заедно Министерство на туризма и Министерство на енергетиката. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която взе участие с енергийния си колега Теменужка Петкова в международна конференция, посетена на темата. Обсъжда се и идеята да се създаде подобна стратегия и на европейско ниво.

Целта на родното Министерство на туризма е да докаже нуждата от целеви финансов инструмент за туризъм в следващия програмен период на еврофинансиране, съобщи още Ангелкова. Не е задължително това да е изрично отделен фонд. Средствата могат да бъдат отпуснати и по ос на оперативна програма, разясни идеята министърът. Ще бъде голям успех, ако успеем да го постигнем, заяви тя. Още повече, че туризмът допринася за 10 % от БВП на ЕС с общи приходи от сектора над 340 млрд. евро.

Върховната административна прокуратура възложи на Ангелкова да направи проверка дали по плажовете у нас е осигурен достъп и дали чадъри и шезлонги не заемат повече от допустимите територии. Срокът за извършване на проверката е 2 месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика