Правят нова отсечка от околовръстното на София

Строителната техника вече е разположена край бъдещата отсечка на новия околовръстен път в столицата. Снимка: Цветан Томчев

Ще струва 142,7 млн. лв.

Ще изградят 6 пътни платна, две локални и много сложни съоръжения

Участъкът трябва да е готов в края на 2021 г.

Започва строителството на нова отсечка от Софийския околовръстен път, съобщиха от пътната агенция. 6-километровият участък между пътните възли “Цариградско шосе” и “Младост” ще струва над 142,7 млн. лв. с ДДС. Освен реалното изграждане на път с 6 активни ленти за движение, две локални платна и сложни съоръжения в стойността на обекта е включена и цената за проектиране на участъка. Всичко това обуславя и стойността от близо 24 млн. лв. за км, която е пазарна предвид заложените дейности, категорични са експерти.

Трасето ще свързва магистралите “Струма” и “Тракия” и ще улесни пътуването към границите с Турция и Гърция. В момента избраните изпълнители от “ГБС - Инфраструктурно строителство” АД извършват подготовка за същинските строителни работи. Машините вече могат да бъдат видени край бъдещото трасе в столицата. Същинската работа по изграждането ще започне до дни.

Повечето терени, на които ще бъде изграден участъкът, вече са отчуждени, а останалите процедури няма да забавят работата. Участъкът трябва да е готов в края на 2021 г. Средствата за проекта ще бъдат осигурени от републиканския бюджет.

Новата отсечка от околовръстния път на столицата ще бъде с по 3 ленти в посока и 2 локални платна. Предвидени са още средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, както и тротоари. Ще бъдат изградени и 4 пътни възела, 3 пешеходни надлеза и два моста над реките Искър и Кална. Освен това ще бъдат реконструирани водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа. Ще бъдат изместени инженерни съоръжения и телекомуникации.

Началото на проектния участък е при 35-и км, което е малко след края на пътния възел при пресичането на бул. “Цариградско шосе” и Софийския околовръстен път. Краят е при 41-и км, където отсечката ще се свързва с реконструирания през 2012 г. участък от Софийския околовръстен път. Договорът за строителния надзор е на стойност малко над 1,85 млн. лв. и е сключен с обединение “СОП-Юг 2018”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес