Правят проучване за контрабандата на горива

При алкохола няма проблем за бюджета

Похвалиха тютюневите компании за намалението на сивия сектор

Да се търси финансиране за провеждане на проучвания за контрабандата на горива, заръча Емил Димитров, председател на парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции. Той се срещна с представители на тютюневите компании, за да обсъдят напредъка в борбата с контрабандата на цигари.

“Алкохолът без бандерол не е голям проблем, в този сектор не говорим за огромни загуби за бюджета, каквито бяха при тютюневия сектор”, каза Димитров и похвали тютюневите компании за участието им в “Инициатива за борба с незаконната търговия”, която оценява дела на незаконните цигари. “Много ви е добра практиката”, заяви той и даде препоръки на сектор горива да почерпят опит от методиката им, която се базира на изхвърлените кутии от цигари.

Емил Димитров разясни, че в последната разкрита незаконна фабрика за цигари 10 души правили 20 млн. лв. месечно, което е огромна загуба за бюджета.

В резултат на натиска на тютюневите компании, комисията е успяла да прокара законодателни промени, важни за борбата с контрабандата на цигари, отчете Димитров. “Ако може да направите същото при горивата, ще бъде прекрасно”, обърна се той към неправителствения сектор и Центъра за изследване на демокрацията (ЦИР). Тихомир Безлов от ЦИР отговори, че Българската петролна и газова асоциация са заявили интерес да работят заедно с центъра и да изследват сивия сектор. “Цигарената индустрия е открила евтин начин за проучване на контрабандата - празни кутии цигари, докато при горивата е твърде сложно и разходите ще са големи”, добави той.

“Имаше времена, когато всички говориха за контрабандата на цигари и нищо не се правеше. Сега изпълнителната власт действа активно, а неправителственият сектор успя да привлече вниманието към проблема и изготви методика за преброяването є. Надявам се така да стане и при горивата”, заяви Емил Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес