Правят резервно хранилище за регистри

Търговски регистър, Агенция по вписванията

Новият център за данни ще заработи до 15 ноември

Анализират рисковете до 10 септември

Новото правителствено хранилище за всички държавни регистри ще заработи до 15 ноември. Това стана ясно на заседанието на кабинета вчера. Държавният дейта център, който властта обеща да създаде след срива на Търговския регистър, ще събере всички резервни копия на държавните регистри на едно секретно място. Новото резервно хранилище ще бъде изградено и поддържано от Държавна агенция “Електронно управление” (ДАЕУ).

За целта ще се разшири капацитета и и функционалностите на съществуващото хранилище, разположено в Основния център за данни на електронното управление. Там ще се съхраняват резервни копия по утвърдена от всяка администрация процедура. Към момента системите и регистрите са разположени върху инфраструктура на административните органи, отговарящи за тях, става ясно от решението.

До 10 септември институциите трябва да изпратят на председателя ДАЕУ изготвените от тях детайлни процедури за създаване на резервни копия и възстановяване на данни. Дотогава трябва да е готов и анализа на рискове по отношение на преносния капацитет на Единната електронна съобщителна мрежа, която ще се използва за резервните копия.

До 15 ноември трябва да е обезпечен необходимият капацитет за работа на хранилището. Административните органи ще получават пространство, където задължително да съхраняват резервно копие по утвърдената процедура.

Отговорността за целостта и сигурността, включително криптографска, на резервните копия на данни е на съответната администрация. ДАЕУ ще осигурява физическата, комуникационната и инженерно-техническата сигурност, необходима за съхраняване на копията в Основния център на е-управлението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България