Правят трайни зебри по улиците в Шумен

За първи път в Шумен напречната хоризонтална маркировка по пешеходните пътеки тип „Зебра“ ще бъде направена със студен сприц пластик. Това обяви зам.-кметът по строителство и екология инж. Боян Тодоров. Боята е с гаранционен срок 2 г. и е много по-трайна от обикновената, която при по-натоварен автомобилен поток се износва за няколко месеца. За маркировка на осевите и крайни линии в града ще се използва акрилатна боя със светлоотразителни перли. В града вече стартира цялостна маркировка на уличната мрежа.

Община Шумен сключи договор за изпълнение с фирмата „Автомагистрали-Черно море“ АД след проведена обществена поръчка на стойност 130 000 лв. Договорът е за изработване на план за организация на движението и изпълнение на пътна маркировка на улиците в общината. Такъв проект се прави за първи път. Той е одобрен от общината и е съгласуван с "Пътна полиция", като изискването е да бъде направено и ортофото изображение на уличната мрежа. Цялостното заснемане е необходимо за дългосрочно планиране и извършване на маркировката и през следващите години, съгласно новите нормативни изисквания, обясни още зам.-кметът инж. Тодоров.

В момента от „Автомагистрали – Черно море“ обновяват хоризонталната и надлъжната маркировка по входно-изходните артерии на града, като с приоритет се работи по пешеходните пътеки пред училищата по бул. „Мадара“ - СУ „Сава Доброплодни“ и ПГПЧЕ „Н. Й. Вапцаров“, по бул. „“Ришки проход“ пред Второ основно училище „Д-р Петър Берон“, по бул. Велики Преслав пред Професионалната гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“ и Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия, по ул. „Кирил и Методий“ пред ППМГ „Нанчо Попович“ и близките детски градини.

Общинската фирма „Строителство и благоустройство“ вече приключи с освежаването на останалите пешеходни пътеки край другите училища и детски градини на територията на общината, включени в списъка за работа на предприятието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони