Прага – позната и винаги изненадваща

Чешката столица заслужено има славата на град на изкуствата

Когато приятелите ни разбраха, че отиваме в Прага, нямаше нито един, който да не каже: „Блазе ви!“. Били сме там повече от дузина пъти и никога няма да се наситим на този омаен град.

Църкви, катедрали, манастири, дворци, модерни сгради, които не дразнят, защото умело са вписани в стародавната величествена архитектура. Но какво по-хубаво от това да се скиташ из криволичещите калдъръмени улички и всеки път да откриваш нещо ново – магазинче, кръчма, писан прозорец, натежал от цветя, църква, паметник. И за да е пълно удоволствието, организаторите ни потапят в царствено течащата Вълтава с корабче, сякаш излязло от филмов декор – така богато украсено с всякакви плавателни пособия, котви, фигури, карти.

Много е писано за храмовете, за гордия „Свети Вит“, за прочутия часовник с дванайсетте апостоли, които се показват на всеки час, за изумителния Карлов мост, скъпарската улица „Парижска“, кръчмите и кафенетата.

Романтика и тайнственост лъхат от квартала Мала Страна, привличащ с ренесансови и барокови сгради, с дворци и църкви, Дяволския канал, остров Кампа, Музея на съвременното изкуство.

Няма начин да не се поспрем и да послушаме някой изпълнител на песен на „Бийтълс“ пред

стената на Джон Ленън

Дълга е около 20 метра и се смята за пражки еквивалент на Берлинската. Тя е част от стената на манастир на Малтийския орден и до 1980-а местните й казват “стената на плача”, тъй като на нея са оставяни излияния от несподелени чувства. Всичко се променя на 8 декември 1980 г., когато Джон Ленън е убит. Тогава много млади хора се събират пред нея, поставят цветя, а не след дълго Джон става символ на антиправителствени протести. Графити и текстовете на неговите песни са изписвани на стената редом до най-скандалните политлозунги. Днес тя е туристическа атракция заедно с художниците, които рисуват върху грапавия дувар, и неизменния певец.

Сред любопитните пражки гледки е и

Танцуващата къща

/идеята за нея е на Вацлав Хавел/ - архитектурна метафора на танцуваща двойка, на чийто покрив е френският ресторант „La Perle de Prague“. Уникална е и най-тясната уличка, на която двама души не могат да се разминат и затова от двете й страни има светофар.

[modula id="3194400"]

Като говорим за забележителности, не можем да подминем кафене „Славия“, построено през 1884 г. То се намира до Народния театър – красива сграда, увенчана със златна корона. Неговите зали са събирали целия интелектуален, артистичен и политически цвят на Прага, почетни граждани, актьори, студенти, писатели и леконравни жени. През трийсетте години, по време на Първата република, заведението е преустроено и обзаведено във френския стил арт деко. Посетителите се връщат, най-вече прогресивната интелигенция, дала по-късно началото на дисидентството. Там Вацлав Хавел се запознава с първата си жена Олга, когато тя е на 16 години. От огромните като витрини прозорци, обърнати към реката, се открива главозамайваща гледка към Храдчани и готическата катедрала "Свети Вит".

Почитателите на модерното изкуство задължително трябва да се запознаят с

визията на Давид Черни за Кафка

Кинетичната творба, странно усукваща се и отразяваща, изобразява главата на писателя. Противоречивият чешки художник я инсталира преди 4 години. Това е огромен огледален бюст от 42 независимо задвижвани слоеве от неръждаема стомана, който тежи около 45 тона и е висок 10 м. Инсталацията е особено ефектна вечер, когато на площада има различни светлини. Тогава и главата непрекъсното променя своя цвят. Черни споделя, че така направена, тя подчертава сложната личност на Кафка.

Едно от не тъй популярните за туристи, но очарователни места в Прага е

Валдщейнската градина

За да стигнете от центъра до нея, се иска дълго ходене по тесни тротоари покрай високи стени, сред грохот на трамваи. И когато намерите дискретния вход, попадате в прекрасна обширна барокова градина с езера, фонтани, скулптури, високи лабиринти от подстригани храсти, важно разхождащи се пауни с разкошно разперени опашки. Тук е и огромната волиера, вписана в изкуствена пещера, в която сред пищна зеленина дремят бухали.

Бирфестът – наслада за небцето и духа

След толкова много красоти, ти се приисква да отпуснеш душата на чаша ледена бира. А какво по-подходящо място от бирения фест, който се провежда традиционно в Прага край неизбродим парк. На него пивовари от цялата страна под огромните фестивални шатри показват цялото изобилие от бутилирано и наливно пиво – изконната национална гордост на чехите. Тук местата за сядане са 10 000, а предлаганата бира е над 150 вида. На почит са и мезетата – известното „Свинско олено“ – гастрономично чудо от крехко месо, различни видове наденички, манджи, печива. За незабравимата атмосфера допринася и многото музика – групите се редуват една след друга на специално изградена сцена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм