Празени празници

Празът е един от любимите зимни зеленчуци. Той е братовчед на лука, но неговият вкус се смята за доста по-изтънчен. Уникалната мекота на зеленчука позволява той да се приготвя по много и различни начини – на пара, задушен, печен – самостоятелно или в комбинация с други продукти, защото няма опасност да притъпи ароматите на останалите съставки в ястието. Празът е и много полезен. Приемането му поне два пъти седмично предпазва от рак на дебелото черво, стомаха и простатата, намалява нивото на холестерола и високото кръвно налягане, дезинфекцира лигавиците на устата и носоглътката, успокоява кашлицата.

Яхния от праз лук 46-1

Необходими продукти:

5 стръка праз

4 домата от консерва

5 с.л. олио

1 ч.л. червен пипер

сол

черен пипер

1 кубче пилешки бульон

1 ч.л. препечено брашно

Начин на приготвяне:

Изчистеният и нарязан на кръгчета лук се запържва в сгорещената мазнина. След като омекне, се добавят ситно нарязаните домати и червеният пипер. Долива се малко гореща вода, в която е разтворено кубчето бульон. Ври на слаб огън. Добавя се размитото в малко студена вода брашно и ври още 5 минути.

Праз и гъби в многолистно тесто 

Необходими продукти: 46-2

2 листа бутер тесто

4 стръка праз, нарязан на ситно

300 г гъби

200 мл сметана за готвене

100 мл прясно мляко

1 кубче гъбен бульон

300 г настърган кашкавал

2 яйца

3 с.л. маргарин

2 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

В съд с незалепващо дъно слагаме маслото, зехтина и праза да се задушава. След това прибавяме и гъбите.След като поомекват, слагаме сметаната, млякото и бульона. Бърка се на слаб огън, докато сместа се посгъсти. Сваляме и оставяме да се охлади. След това добавяме разбитите яйца и настъргания кашкавал. Намазняваме тава, слагаме един лист тесто и разпределяме плънката с лъжица. Заравняваме и покриваме с другия пласт тесто. Отгоре надупчваме с вилица и намазняваме с четка и разтопено масло. Леко с нож маркираме парчетата. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато леко покафенее отгоре. Изваждаме и оставяме да "подиша", нарязваме на парчета и сервираме.

Свински пържолки с праз 46-3

Необходими продукти:

4 свински пържоли без кост (400 грама)

2-3 стръка праз, нарязани на ситно

3 ч.л. дижонска горчица

2 ч.л. брашно

500 мл обезмаслено мляко

зехтин или олио

щипка сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Сипете олио в загрят незалепващ тиган. Добавете свинското месо и пържете в продължение на 2-3 минути от всяка страна (до златисто). Извадете го от тигана. Сложете праза в тигана и разбърквайте в продължение на 3-4 минути, добавете горчицата и разбъркайте добре. След това поръсете брашното върху праза и отново разбъркайте. Бавно добавете млякото, като разбърквате непрекъснато, докато сосът започне да се сгъстява. Гответе още една минута. Поставете свинските пържоли обратно в тигана със соса, нека сместа леко къкри и се готви за още 3-4 минути, добавете още мляко или вода, ако сосът стане прекалено гъст. Сервира се топло.

Ориз с праз и маслини 46-4

Необходими продукти:

200 г ориз

100 г черни маслини

2-3 стръка праз лук

стрък целина

кубче зеленчуков бульон

1 каф.ч. олио

3 ч.л. доматено пюре

600 мл вода

Начин на приготвяне:

В дълбок съд запържваме с предварително загрято олио праза, след като сме го нарязали на колелца. След това прибавяме ситно нарязаната целина, наливаме малко вода и задушаваме за около 5-6 минути, докато продуктите омекнат. Когато всичко омекне, изсипваме ориза, а когато стане „стъклен“ (прозрачен), натрошаваме зеленчуковия бульон и наливаме гореща вода. Разбъркваме добре. Допълнително овкусяваме с доматеното пюре. Когато ястието кипне, изсипваме всичко в подходяща тава, прибавяме предварително изчистените от костилки маслини. Печем в предварително зарята фурна (160-180 градуса) до пълното сготвяне на ориза.

Фаворити на седмицата

Тарт с праз и сирене 46-5

Необходими продукти:

За тестото

225 г брашно

150 г краве масло

4–6 с.л. студена вода

1 ч.л. сол

За плънката

1 кг праз

1 яйце

200 г бяло саламурено сирене

150 г заквасена сметана

25 г краве масло

50 г сирене пармезан

2 жълтъка

сокът и кората от 1 лимон

2–3 стръка мащерка

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Омесва се тестото, увива се във фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилника за поне 30 минути. Празът се почиства и се нарязва на тънки ленти. Маслото се разтопява в нагорещен съд и към него се добавя празът. Подправя се с мащерката, сол и черен пипер. Покрива се с капак и се оставя на средна температура за 8–10 минути, да омекне, но не трябва да става кафяв. После се изважда от съда, мащерката се отстранява и лукът се оставя да се охлади. Тестото се разточва и се слага в кръгла керамична тавичка, като краищата му трябва да са издърпани по стените на съда. Отново се прибира в хладилник, да стегне. Към вече охладения праз се настъргва кората от лимона и се изстисква сокът му. Слагат се настърганото сирене пармезан, заквасената сметана, яйцето и накрая сиренето, нарязано на кубчета. Разбърква се, овкусява се със сол и черен пипер и се пресипва върху тестото. Отгоре се залива с жълтъците, разбити с 1 с. л. вода. Пече се в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути. След това температурата се намалява на 180 градуса и се пече още 15 минути. Оставя се да се охлади 5 минути, преди да се разреже.

Солен кейк с праз и шунка 46-6

Необходими продукти:

2 стръка праз

50 г масло за задушаване на праза

3 яйца

200 мл течна сметана (заквасена + малко прясно мляко)

200 г брашно

1 бакпулвер

200 г шунка, може и бекон, пушено филе

Начин на приготвяне:

Задушете накълцания праз в маслото до омекване. Разбийте яйцата, добавете сметаната, брашното с бакпулвера и накрая объркайте с лъжица заедно с нарязаната на парченца шунка и запържения праз, заедно с мазнината му. По желание добавете малко сол и щипка черен пипер. Изпечете кекса в намазнена тава или форма за кекс на 180 градуса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме