Празиолит - кварц с име на зеленчук

Камък на различните, оригиналните

Наричат го зелен аметист по две очевидни причини: защото е зелен и защото произхожда от аметиста. Името му идва от цвета на праза. Погледнеш ли го веднъж, не можеш да откъснеш очи от кристалните му дълбини. В поредицата „Тайните на камъните“ ви представяме празиолита – магически камък за ясновидци.

Празиолитът е камъкът на илюзията – прозрачен и вълшебно изменчив. Преди да стане нежнозелен, е бил аметист. Оставим ли го на слънце, се преобразява в планински кристал.

Той се взира дълбоко в сърцето на притежателя си и изважда на бял свят най-доброто, но и най-лошото - ако стопанинът му е користен, неморален и егоистичен. Името му идва от „праз лук“ (от гр. - празон), заради зеления цвят.

Той е кварцов кристал, както и аметистът. Познати са поне 30 вида кварц: розови, сини, червени, зелени, черни - прозрачни или полупрозрачни, плътни и дори с ефект “котешко око”. Независимо от цвета или степента на прозрачност, всички те са с еднаква химическа формула - SiO2 (силициев диоксид), но имат различия в кристалната си решетка. В аметиста например има следи от желязо, което придава розов или жълт нюанс на кристалите. Опушеният кварц пък поглъща светлината поради несъвършенствата в своята решетъчна структура. Кварцът е най-разпространеният минерал на Земята - 12% от литосферата, а силицият е вторият най-разпространен химичен елемент в Земната кора след кислорода.

И така, да се върнем към празиолита - зелена разновидност на кварца. Красивият цвят на този кристал се получава, когато аметист се загрее до 500 градуса. В природата има съвсем малко находища на естествен празиолит в Бразилия, САЩ, Русия, Индия и Полша. Огромна част от празиолитите на пазара са добити чрез топлинна обработка на аметист или цитрин.

Все пак това че е обработен, не означава че камъкът не е истински. Повечето цветни кристали в бижутерията, в това число и скъпоценните камъни, са били подложени на допълнителна обработка за подобряване на качеството и цвета им. Диамантите, рубините и сапфирите се нагряват, за да се изравни прозрачността им или да се засили цветът. И най-яркосините сапфири в първоначалния си вид са жълти, а много от зашеметяващите лилавосини танзанити, са били зоизит - или убитозелена скала.

За какво помага

Лечебните му свойства са многостранни. Народните лечители препоръчват филтриране на водата с празиолит. За козметични цели се използва вода, в която е престоял празиолит – тя подмладява и помага при акне. Литотерапевтите твърдят, че празиолитът има благотворен ефект върху дихателната система, облекчава настинките и помага за бързото оздравяване. Подпомага възстановителните процеси в тялото, затова е хубаво да се носи, когато човек не се чувства добре. Ценен помощник е при лечение на тумори и язви. Подобрява усвояването на хранителните вещества. Мнозина носят празиолит, защото пречиства негативната енергия и засилва многократно изживяванията при медитация. Балансира личността, настройва сърцето на честотите на любовта, състраданието и добротата. Могъщ помощник за тези, които се стремят към духовно извисяване.

Магически свойства

Въздействието на кристалите върху нас е обусловено от техния състав. Вибрационната честота на елементарните частици в тях е много висока и се предава на всичко, намиращо се на определено разстояние от тях. Затова и влияят на клетките на нашето тяло. Съществува теория, че всички видове кварц, към които принадлежи и празиолитът, са създали астралната обвивка на планетата и пазят в паметта си всички сигнали от Вселената, откакто свят светува.

Празиолитът е сред важните камъни в комплекта на опитния магьосник. Той е свързан с илюзията, затова се използва при гадания. Той е важен помощник при различни ритуали. Но ако е в ръцете на неопитен човек, силите на празиолита ще го объркат. Вместо реалността, той ще види собствените си мисли и заблуди, ще се заплете в измислен свят.

Като предпазващ талисман празиолитът е безценен. Той създава защита на собственика си и му помага да мобилизира всичките си сили, да изчисти емоциите си и да изясни мислите си, да започне да ги развива. Подобрява паметта и въображението и вдъхновява творците. Същевременно дава сили на срамежливите и по-свити хора да изразят мнението си и да застанат на твърда позиция.

Как да го изберем

При избор на камък – независимо какъв, разчитайте на интуицията си. Първо, важно е цветът да ви допада - звучи елементарно, но всъщност има дълбоко значение. Едва ли може да усетите въздействието на фините вибрации на празиолита, но това, че се чувствате привлечени към него, всъщност означава, че вибрациите му ви допадат. Подръжте го в ръка. Ако усетите приятно затопляне - вашият е.

Как да го пречистим

Всички естествени скъпоценни и полускъпоценни камъни преди употреба задължително трябва да бъдат пречистени. Защо? Минералите са преминали през ръцете на различни хора, всеки от които е оставил повече или по-малко своя енергиен отпечатък върху тях.

Сложете морска сол в буркан или чаша и заровете вътре камъка. Нека да престои няколко часа, най-добре за през нощта. На сутринта го измийте няколко минути под течаща вода.

Как да го съхраняваме

Не го дръжте на пряка слънчева светлина и в близост до топлинни източници - печка или камина. Под въздействието на пряка слънчева светлина празиолитите се обезцветяват и се превръщат в планински кристали. Най-добре е да ги съхранявате в кутийка за бижута, където ще са на тъмно.

 

Зодии

Умиротворява Стрелеца и Овена

Ще станат по-сърдечни

Той прокужда черните мисли. Освобождава ни от страховете. Пропъжда неприятностите. Най-добре подхожда на знаците Вoдoлeй, Oвeн, Cтpeлeц и Pиби. Ако го носят всекидневно, ще станат по-сърдечни, по-искрени и умиротворени.

 

За по-добър ефект

Какво бижу?

Зеленият кристал действа като усилвател на енергиите и увеличава неколкократно вибрациите на останалите минерали. Ако планирате да носите бижу от празиолит, трябва да имате предвид, че той ще увеличи това, което се таи в сърцето и уме ви. На светли, милостиви, възвишени и благородни личности той ще помогне да разцъфтят и да достигнат нови нива на познанието. На творците ще даде вдъхновение и устрем. Но ако сте изпълнени с негативни мисли - завист или омраза, ако сте песимист и пораженец, ако сте бездуховен материалист, тези ви качества също ще се засилят. Докато носите празиолит, старайте се да пропъждате негативните мисли. Не се гневете, не бъдете тесногръди, защото всички тези чувства и мисли ще преминат през енергията на камъка и ще се върнат към вас, но усилени.

В бижута празиолитът трябва да се съчетава със сребро. Ако го слагаме на дясната ръка, вдъхва увереност в собствените сили. За успокоение и медитация трябва да го носим отляво.

Най-мощно е въздействието му, когато е е инкрустиран в сребърно кръстче - то неколкократно увеличава силата му. Кръстната форма в съчетание със силите на празиолита помагат по-лесно да се свържем със своя ангел-хранител. Собственикът на кръст с празиолит ще има сигурна защита от негативни въздействия, енергийни посегателства и магии.

В брошка на гърдите камъкът ни прави по-уверени и внася чувственост в любовните отношения.

Носен на пръстен привлича парите.

Гривна с празиолит ни осигурява успех. Помага да вземем правилното решение.

Обеците с празиолит подобряват настроението и носят щастие в личния живот.

 

Разговорно

Зелен аметист

29-12По-популярното му име в България е зелен аметист. Това име е забранено в САЩ, защото „заблуждава и е несправедливо” с това, че не отрежда отделно място на празиолита. По всички класификации той си е отделен вид кварц, каквито са обсидианът, ахатът, опалът и аметистът.

 

Съвет

Как да го различим от ментето

Празиолитът може да се обърка с берил, перидот (хризолит) и верделит (зелен турмалин). По-опитното око може да разпознае специфичния му фин, леко сивкав нюанс, но преценката е твърде субективна, за да може да се разчита на това. Единствено с помощта на специални уреди за измерване на плътността на кристала може да се разбере що за камък е вашият празиолит. Затова винаги се обръщайте към надеждни и реномирани фирми.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл