Празник на българския чесън събра производители и любители в село Пробуда

Снимка: Антоанета Марчева

От 500 останали едва 30 дка. с традиционната култура в селото

Демонстрации на засяване и вадене на чесън, дегустации на десетки блюда, подправени с българския ароматен зеленчук, събраха в неделя, на първия празник на чесъна, десетки производители в гости в търговищкото село Пробуда.

Тържеството се организира от местното читалище с идея да се популяризира българският чесън и да напомни, че преди години той е давал препитание на много хора в района. Само преди десетилетие площите, заети с това растение там били 500 дка. Сега са паднали едва около 30 дка., заедно с тези в дворовете, казаха организаторите. Изкупните цени се сринали и били неоправдано да се влага толкова труд, който накрая бил на загуба.

Те акцентират и върху качествата на по-дребния и не така изкушаващ с търговския си вид наш продукт, който тотално се срина в последните години с нахлуването на китайски и египетски чесън с ниските им цени. Според тях българският бил с много по-ценни качества. За лечебните му свойства пък можело да се говори много и досега той бил алтернатива при редица здравословни проблеми.

Организаторите и колегите им от читалищата от околните села бяха приготвили и множество блюда, с които черпеха. Имаше палачинки, копривени кюфтенца, сиренки, много разядки, пържени панирани чесънчета, различни консерви и други.

За да улеснят гостите, които си харесваха едно след друго ястията, домакините бяха отпечатали състава и начина на приготвяне на всяко и раздаваха рецептите. Както подобава, имаше и богата фолклорна програма.

Празникът на чесъна вече ще стане част от календара на Пробуда, но догодина ще го правят към края на юни-юли, когато извадят реколтата.

Този дъхав празник влиза и в серията тържества, които много читалища по селата в община Търговище правят, посвещавайки ги на традиционни за тях кулинарни изкушения. Сред вече наложените са празниците на баклавата, мекиците, катмите и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България