Празник на лютеницата стягат в с. Павел

Полскотръмбешкото село Павел кани на традиционния си шести поред Фестивал на доматите, чушките и традиционните храни. Тази година той ще се проведе на 25 август от 15.00 часа.

„Желанието на хората да се събират и общуват предизвика идеята на Инициативен комитет през 2012 година да се създаде празникът. Възникна по идея на интелектуалци от селото. От тогава до сега този ден наистина се превръща в истински празник, съхраняващ българското и традициите в представянето на ястия, предмети от бита и земеделска продукция. Създаден заради носталгията от миналото, когато в селото е имало големи зеленчукови градини, а стоката се е изнасяла с тонове с вагони и камиони за чужбина. Днес продължава да се утвърждава празникът, и благодарение на ентусиазма на Клуба на пенсионера, читалището и подкрепата на Община Полски Тръмбеш”, разказва кметицата на населеното място Анка Личева.

Традиционна селскостопанска продукция, кулинарни, местни специалитети, селскостопански, битови, традиционни, български включва изложението. Публично пък се прави и раздава на хората лютеница. Затова не е случайно и името на фестивала. Повече от 100 кг домати и 50-60 кг чушки отиват за направата на вкусното традиционно българска ястие. Миналата година от него опитаха над 300 – 400 души. В селото гостуват всяка година над 20-30 фолклорни групи от различни населени места. Така че наред с изложението, програмата на фестивала включва и народни песни, и танци.

През изминалите години официални гости са били Ути Бъчваров, Иван Звездев, Гуна Иванова, Иван Дяков, Нелина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони