Празник на слънцето честват навръх Еньовден край Брезово

"Празник на слънцето в най-дългия ден на годината" ще честват за шеста поредна година навръх Еньовден в местността "Люляково светилище", намираща се в Средна гора между пловдивските села Бабек и Свежен.

Организатори на празника са Община Брезово, туристическото дружество "Средногорец" и тракийското общество "Трескейа" с подкрепата на професор дин Валерия Фол. Община Брезово осигурява безплатен транспорт за всички, които искат да видят възстановката на ритулата на уникалното енергийно място "Люляково светилище" тази събота от 10.30 часа и станат свидетели на това как траките са практикували възлиянията и поднасянето на дарове на боговете пред Слънчевата стела - уникален мегалит, какъвто няма никъде другаде в България.

Древният ритуал към Слънцето ще бъде автентично пресъздаден от Тракийско общество "Трескейа" с ръководител Георги Мишев. Сред дима на благоуханни треви и възлияния на свещени течности облечени в носии девойки и младежи ще поднесат с почит дарове на древните тракийски божества за здраве и успех.

За всички участници и гости е организирано и барбекю на открито с възможност за дегустиране на местни специалитети и разхладителни напитки. Учениците и учителите от Професионална гимназия "Златю Бояджиев" в Брезово пък ще представят традиционна кулинарна изложба "Храната на траките". Блюдата, подготвени по оригинални древни рецепти, ще могат да се опитат на място.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България