Празът е господар през есента

Празът принадлежи към семейството на лука и чесъна, но ароматът му е много по-фин, пречистен и сладък. През цялата зима той е подходяща добавка към постни ястия с ориз или кавърми със свинско или друго месо. Една от най-вкусните баници е именно с праз. За приготвянето му не е нужно много време, защото нежната му структура омеква бързо. Затова обикновено се задушава на средна температура само няколко минути. Ползите му за организма са многобройни, но едни от най-важните са, че унищожава микробите в устата и гърлото, успокоява кашлицата, дезинфектира пикочопроводните пътища, намалява холестерола.

 

Праз с ориз

Необходими продукти:

600 г праз

70 мл олио

150 г ориз

2 с.л. доматено пюре

2-3 кисели краставички

смлян черен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Празът, почистен и измит, се нарязва на парчета около 3 см. Задушава се в част от мазнината, докато омекне напълно. Прибавя се разреденото с вода доматеното пюре и се запържва. Добавя се оризът и се пържи няколко минути. Сместа се посолява и се залива с необходимото количество гореща вода. Слагат се дребно нарязаните кисели краставички и се разбърква леко. Прехвърля се в огнеупорна тава. Запича се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути. Поднася се охладен, поръсен със смления черен пипер.

 

Яхния от кюфтета и праз

Необходими продукти:

500 г кайма

1 стрък праз лук

1 голям морков

2/3 ч.ч. ориз

2 домата

1 чушка

2 с.л. червен пипер

1 стрък целина

щипка чубрица

1-2 с.л. вегета

сол

3-4 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Половината ориз се сварява до полуготовност и се омесва с каймата, малко чубрица и черен пипер, оформят се кръгли кюфтета. Празът, морковът и чушката се нарязват на дребно и се задушават с олиото и малко вода до омекване. Добавят се настърганите домати, останалият ориз и подправките. Долива се вода, посолява се и се слагат кюфтетата. Ястието се вари приблизително 20-30 минути. По желание може да се сгъсти с размито в малко вода брашно.

 

Кавърма със свинско и праз

Необходими продукти:

3 с.л. олио

500 г свинско месо от плешка

3 стръка праз

1/3 ч.ч. (80 мл) червено вино

250 г гъби печурки

5 печени червени чушки

смлян черен пипер

сол

чубрица

4 яйца (по желание)

Начин на приготвяне:

Свинското месо се нарязва на кубчета. В дълбок тиган се сгорещяват 2 с.л. мазнина. Запържват се кубчетата свинско месо за кратко и се прехвърлят в 4 гювечета (може и в голям гювеч). В същия тиган се сгорещява останалата 1 с.л. олио. Прибавя се почистеният и нарязан на шайби праз лук. Сипва се виното и всичко се разбърква. Прибавят се почистените и нарязани гъби. Тиганът се похлупва, а огънят се намалява на среден. Задушава се до омекване на праза около 10 минути. Прибавят се почистените и нарязани печени чушки. Готви се 1-2 минути и сместа се разпределя върху месото. Овкусява се със сол, черен пипер и чубрица на вкус. Разбърква се и гювечетата се похлупват с капак. Фурната се загрява на 200 градуса. Кавърмата се пече 30-40 минути. По желание накрая във всяко гювече се чуква по едно яйце. Гювечетата се запичат за още 5-7 минути. Кавърмата със свинско и праз се поднася гореща.

 

Крехки пържолки с праз и сос

Необходими продукти:

4 свински пържоли без кост (400 г)

2-3 стръка праза, нарязани на ситно

3 ч.л. дижонска горчица

2 ч.л. брашно

500 мл обезмаслено мляко

щипка сол и черен пипер

зехтин или олио

Начин на приготвяне:

Сипете олио в загрят незалепващ тиган. Добавете свинското месо и пържете в продължение на 2-3 минути от всяка страна (до златисто). Извадете го от тигана. Сложете праза в тигана и разбърквайте в продължение на 3-4 минути, добавете горчицата и разбъркайте добре. След това се поръсва брашното върху праза и отново се разбърква. Бавно добавете млякото, като се разбърква непрекъснато, докато сосът започне да се сгъстява. Гответе още една минута. Поставете свинските пържоли обратно в тигана със соса, нека сместа леко къкри и се готви за още 3-4 минути, добавете повече мляко или вода, ако сосът стане прекалено гъст. Сервирайте ястието топло.

 

Тарт с праз и сирене

Необходими продукти:

За тестото

225 г брашно

150 г краве масло

4–6 с.л. студена вода

1 ч.л. сол

За плънката

1 кг праз

1 цяло яйце и 2 жълтъка

200 г бяло саламурено сирене

150 г заквасена сметана

25 г краве масло

50 г сирене пармезан

сокът и кората от 1 лимон

2–3 стръка мащерка

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Омесва се тесто от изброените продукти, завива се във фолио за свежо съхранение и се оставя за минимум 30 минути в хладилника. Празът се почиства и нарязва на тънки ленти. Маслото се разтопява в нагорещен съд и към него се добавя празът. Подправя се с мащерката, сол и черен пипер. Покрива се с капак и се оставя на средна температура за 8–10 минути, да омекне, но не трябва да става кафяв. После се изважда от съда, мащерката се отстранява и лукът се оставя да се охлади. Тестото се разточва и се слага в кръгла керамична тавичка, като краищата му трябва да са издърпани по стените на съда. Отново се прибира в хладилник, да стегне. Към вече охладения праз се настъргва кората от лимона и се изстисква сокът му. Слагат се настърганото сирене пармезан, заквасената сметана, яйцето и накрая сиренето, нарязано на кубчета. Разбърква се , овкусява се със сол и черен пипер и се пресипва върху тестото. Отгоре се залива с жълтъците, разбити с 1 с.л. вода. Пече се в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути. След това температурата се намалява на 180 градуса и се пече още 15 минути. Оставя се да се охлади 5 минути преди да се разреже.

 

Солен кейк с праз и шунка

Необходими продукти:

2 стръка праз

50 г масло

3 яйца

200 мл течна сметана и малко мляко

200 г брашно

1 бакпулвер

200 г шунка (бекон, пушено филе)

Начин на приготвяне:

Задушете накълцания праз в маслото до омекване. Разбийте яйцата, добавете сметаната, брашното с бакпулвера и накрая объркайте с лъжица с нарязаната на парченца шунка и запържения праз, заедно с мазнината му. По желание добавете малко сол и щипка черен пипер. Изпечете кекса в намазнена тава или форма за кекс на 180 градуса до готовност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме