Пратиха двойния убиец от Пазарджик в психиатрията на затвора в Ловеч

Окръжният съд в Пазарджик постанови постоянен арест за 30-годишния Иван Николов Пльоплев, който в събота вечерта закла Василка и Асен Илиеви в дома им на улица "Дунав" в известния като Пич махала квартал, населен предимно с роми.

По разпореждане на съдия Александър Александров убиецът ще бъде изпратен в специализираната психиатрична болница към затвора в Ловеч. Обвиненият в двойно убийство наркозависим мъж бе арестуван в неделя сутринта, след като откри огън с въздушна пушка с оптичен мерник по насъбрали се край къщата на жертвите му от предишната вечер хора и дори рани в крака една от жените, забулена с бурка.

Лежалият преди време в затвора за кражби и употреба на наркотици мъж се изживявал като месия. Пред назначения му служебен адвокат Иван Главчев задържаният Пльоплев споделил, че се гордее със стореното и се счита за герой. Заклал възрастното семейство, защото било дошло време за саморазправа с ромите от Пич махала край блока на улица "Янтра" и в който живеел заедно с баща си. Във фаталната нощ баща му не си бил вкъщи, когато Иван се прибрал след зверското убийство на 77-годишния Асен и 68-годишната му жена Василка. Тъй като никой не чул писъците им, докато многократно ги мушкал с два ножа в гърдите и корема, Иван решил да изнесе трупа на възрастния мъж на улицата с цел да бъде забелязан, но никой не станал свидетел на "геройството" му. Затова на следващия ден психопатът решил да открие стрелба по събралите се роми от махалата на улица "Криволак", но мерникът му изневерил, въпреки че се целил в главите на жените с цел да убива. Тази потресаващи подробности станаха ясни в съдебната зала, където двойният убиец психопат бе докаран окован във вериги и ескортиран от 6-има полицаи.

Около 200 души се събраха още във вторник сутринта на протест пред Съдебната палата в Пазарджик с искане на Иван Николов да бъде наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" и доживотна присъда за извършените от него престъпления. Близките и роднините на погребаните в понеделник в мюсюлманските гробища в Пазарджик Асен и Василка носеха плакати "И ние сме българи" и "Искаме справедливост". Ромите признаха, че има напрежение в квартала и ги е страх да пускат децата си вече сами навън. Според съседи на двете жертви до убийството им най-вероятно се е стигнало заради невинна забележка, отправена няколко дни по-рано от Асен по адрес на наркомана Иван, който форсирал мотора си по улица "Дунав" и вдигал кълбета от прах след себе си. Още тогава рокерът се заканил на рома пенсионер, че ще му случи нещо лошо, но тогава никой не обърнал внимание и не приел за сериозни заплахите на психически лабилния 30-годишен мъж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право