Прах и мечти рисува Искрен Илиев

Творбите на Илиев са винаги без име, защото за него всяка творба представлява процес, който не бива да бъде ограничаван с бариери и заглавия.

Утвърденият във Виена живописец Искрен Илиев откри в София изложба живопис и графика под наслов „Прах и мечти“.

Това е първото гостуване на виенската галерия „Вива Арт“ в София, а инициативата е съвместна със столичната галерия „Римини“. Изложбата е експонирана сред историческите руини на амфитеатъра в хотел „Арена ди Сердика“ на ул. „Будапеща“ 2 в центъра на столицата и ще бъде отворена за ценителите на изкуството до 30 април, а входът е свободен.

На елегантното откриване с коктейл и джаз музика на живо присъства селекция от икономическия и артистичен елит на България. Сред гостите бяха забелязани Мария Конакчиева от Френския културен институт, Христо Куртев, Радосвет Радев, Ивана Пасева, продуцентът и режисьор Илия Костов, експерти от дирекция „Култура“ на Столичната община, ценители и колекционери.

Встъпителни думи произнесе Велина Илева, директор на галерия „Вива Арт“ във Виена и куратор на „Прах и мечти“.

За доброто настроение на гостите се погрижи и джаз квартетът от изявени български музиканти - Мартин Ташев (тромпет), Димитър Льолев (саксофон), Петър Георгиев (китара), Димитър Карамфилов (бас).

Художникът Искрен Илиев, познат с артистичното прозвище Иси, е един от най-ярките български млади творци зад граница. Роден е през1975 г. във Варна, учи в Пловдивската художествена гимназия, където го помнят като голям бунтар. През 90-те години се чувства потиснат от българската действителност. Тогава среща своята муза - девойка, която ще учи икономика във Виена. Сърцето му подсказва да я последва и не греши. Днес тя е негова съпруга и имат прекрасна дъщеря.

Във Виена завършва живопис в Университета по приложни изкуства в класа на проф. Хутер. Оттам нататък е все нагоре. Следват многобройни изложби, видеоинсталации и сценични проекти в Австрия, Бългaрия, Италия, Франция, Словакия и Германия. Прави сценичен дизайн за световни марки като „Гучи“, Формула 1, „Роулинг Стоунс“ и Роби Уилямс, както и на визуални ефекти за „Ай Би Ем“, „Проктър енд Гембъл“, „Роше“ и „Мобилком“.

Работи предимно в поредици и серии, следвайки определени теми, като използва смесена техникa върху платно. Големите му фигуративни картини, както и графиките му са винаги без име, защото за него всяка творба представлява процес, който не бива да бъде ограничаван с бариери и заглавия.

Амфитеатърът в „Арена ди Сердика“ беше съзнателно избран от кураторката Велина Илева за сцена на тази изложба. Пясъчните нюанси, които доминират в творчеството на Искрен Илиев, и силните, съвременни фигуративни композиции кореспондират по чудесен начин с античните руини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица