Пращат на съд рецидивист и непълнолетен за кражби в Пловдив

Пловдивската Районна прокуратура внесе днес в съда обвинителен акт спрямо 30-годишния рецидивист Румен В. и 17-годишния му съучастник А.Г. за това, че след предварителен сговор отнели чужди движими вещи от владението на другиго, без неговото съгласие, с намерението противозаконно да ги присвоят - престъпление по чл.195, ал.1, т.5 във връзка с чл.194, ал.1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият Румен В. е бил многократно осъждан, излязъл е от затвора на 31 октомври 2016 г. след изтърпяно наказание от една година и осем месеца лишаване от свобода за кражба.

Обвиняемият А.Г. не е бил осъждан. На 17 януари 2017 г. двамата, които живеели на един и същи адрес в Пловдив, се срещнали в квартал "Изгрев" и се уговорили да извършат кражба на вещи от магазин. Обвиняемите отишли в ателие за производство и продажба на текстилни торбички. А.Г. останал до входната врата, за да следи за идването на нови клиенти, а обвиняемият Румен В. започнал разговор с продавачката. През това време забелязал, че на един от столовете била оставена дамската й чанта, а на бюрото - мобилен телефон. В чантата жената държала портфейл с

300 лева, документи, дебитни карти и други лични вещи. Обвиняемият Румен В. поискал торбички за подаръци с избродирано сърце, но понеже нямало в момента, заявил, че ще вземе 10 други. Продавачката се отправила към дъното на ателието, за да му ги даде. През това време обвиняемият Румен В. взел портфейла и мобилния телефон от дамската й чанта и ги подал на А.Г.

След това двамата заявили на жената, че ще отидат до колата си да вземат пари и платят, но не се върнали, качили се в такси и си разделили плячката от 300 лева. По-късно двамата крадци били заловени от органите на МВР. Спрямо обвиняемият Румен В. е взета мярка за неотклонение "задържане под стража" и в момента той се намира в затвора в Пловдив, а А.Г. е с мярката за неотклонение "под надзора на родител". Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи заседание по делото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право