Превозвачи дават на съд забраната за тирове

Спират почасово камионите по всички магистрали през уикендите

Превозвачите ще обжалват пред съда подготвяната забрана на регионалното министерство за движение на тировете по всички магистрали в пиковите часове през уикенда. Това заяви пред “Труд” Красимир Лалов, председател на Националното сдружение на българските превозвачи. Ние настояваме да се спази законът, който предвижда заповедта да бъда качена на сайта на министерството и да бъде даден срок от 1 месец за обществено обсъждане, уточни той. Според него идеята тя да бъде въведена веднага, я прави незаконосъобразна.

“Не сме чули никакви аргументи защо се налагат тези рестрикции за камионите. Няма статистика нито на КАТ, нито на Агенция “Пътна инфраструктура” за трафика”, посочи председателят на сдружението. Той напомни, че сега действащата заповед, която ограничава движението на тежкотоварните камиони през лятото, е била обсъждана още през ноември, за да има време всички засегнати да се запознаят с нея.

Проблем е и липсата на паркинги за тировете, посочи Лалов. Направиха магистралите “Марица”, “Струма”, но на нито една няма буферен паркинг на границата, каза той.

Министерство на регионалното развитие предлага почасово да се ограничава движението на тирове по магистралите в най-натоварените часове, въз основа на анализа от трафик камерите и информацията за движение на леки автомобили. Предвижда се то да важи от този уикенд за различни часове.

В момента ограничението за АМ “Хемус” е в интервала между 17.00 ч и 20.00 ч. в петък. По най-натоварения участък от АМ “Тракия” – между София и Пловдив денонощно преминават над 30 000 автомобила и затова там вероятно ще бъде наложено сходно ограничение като по АМ “Хемус”, посочи министър Николай Нанков. Натоварено е движението и по “Струма” и “Люлин”, и в събота между 10.00 ч и 14.00 часа.

Ограничение ще има и в неделя след 16.00 часа, когато също има засилен трафик, каза Нанков.

Днес ще се проведе последната среща с представители на превозвачите, с които се съгласува ограничаването на движението на тирове, въпреки че това не е задължително. Разговорите с тях са проява на добра воля, тъй като основната цел е превантивно да се осигури максимално облекчение в пиковите летни часове за българските граждани, които използват времето за своите отпуски и почивки, допълни регионалният министър.

Предлагат

По-скъпи тол такси в пиковите часове

След въвеждане на тол системата тежкотоварните автомобили ще плащат по-скъпи такси, ако преминават в пиковите часове, стана ясно от думите на регионалния министър Николай Нанков.

“Предвижда се да могат да бъдат въведени и диференцирани ставки за времеви диапазон, какъвто е моделът Западна Европа. Затова в пикови часове, освен въведените рестрикции за тежкотоварните автомобили, ще бъдат въведени и по-скъпи ставки за преминаване, така че превозвачите да избират в коя част на денонощието и на календарния ден да се движат”, обясни министърът.

По думите му тол таксите ще се формират освен на база изминато разстояние и на база тегло на превозното средство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България