Превозвачи: Имаме уверение, че гръцките фермери няма да блокират границите днес

Имаме уверението, че гръцките фермери няма да блокират границите ни днес. Това заяви изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев във връзка с очакваните блокади на земеделските производители от южната ни съседка на общите ни гранични пунктове.

„Очакваме да не се случи блокада, но в крайна сметка не можем да имаме доверие на гръцките фермери и имаме очакванията, че в един момент те ще тръгнат да затварят граничните пунктове. Ние сме направили всичко необходимо да сезираме компетентните органи и да не се стигне до блокирането на гранични пунктове“, каза още Арабаджиев пред "Фокус".

Изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи коментира и това, че до днес българските превозвачи все още не са получили обезщетения за нанесените им вреди от миналогодишните блокади на гръцките земеделски производители по границите им с България.

„Оказа се, че когато тръгнахме през съдилищата да търсим компенсации, няма организатори на протеста. Липсва адресат на нашите искания и точно поради тази причина тази година сезирахме главния прокурор на Гърция, за да можем да търсим евентуално отговорност на държавата, когато евентуално се стигне до блокиране на граничните пунктове“, заяви Арабаджиев.

През януари, февруари и март миналата година гръцките фермери блокираха граничните пунктове с България, което създаде огромни проблеми за превозваческите фирми, както и за бизнеса като цяло. Най-дългата блокада миналата година беше на ГКПП "Кулата - Промахон", като това засегна главният международен път Е-79. Над 40 дни имаше блокади и на другите гранични пунктове, като ГКПП „Илинден – Ексохи”, ГКПП „Капитан Петко войвода – Ормениеон”, ГКПП „Маказа – Нимфея”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България