Превозвачи от 5 държави протестират в Брюксел

10 наши и румънски тира блокират булеварда между ЕК и ЕП

Евродепутати и двама министри на площада

Превозвачи от пет държави излизат на протест в Брюксел днес срещу пакет “Мобилност”. Те ще се съберат на площад “Люксембург”, докато в близост заседава транспортната комисия на ЕК, която ще обсъжда новите ограничения за транспортния сектор.

От България към Брюксел отпътуваха със самолет 360 човека и още 150 души с автомобили, съобщи за “Труд” Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. Към тях ще се присъединят около 240 румънски колеги. На площад “Люксембург” ще излязат и представители на транспортния бранш от Полша, Литва и Унгария, допълни Арабаджиев.

10 тира от България и Румъния също ще се включат в протеста. Те ще бъдат разположени по булеварда, който свързва сградите на Европейската комисия и Европарламента. Имаме разрешение само за 10 камиона, затова толкова ще участват, обясни изпълнителният директор на съюза.

Имах лично покана да участвам в заседанието на транспортната комисия, но отказаха, защото ние нямаме право да се изказваме там, а само да слушаме. Вече достатъчно слушахме, заяви Йордан Арабаджиев.

Превозвачите се обявяват категорично против предложенията в пакета “Мобилност”, които предвиждат на командированите шофьори да се заплаща според условията на страната, в която пътуват, седмичната им почивка да бъде извън шофьорската кабина, да се връщат в страната, където са базирани фирмите им, най-малко веднъж на четири седмици.

Според бранша това ще доведе до масови фалити на фирми у нас.

В протеста ще се включат и български евродепутати, както и министърът на транспорта Росен Желязков и литовският му колега. Вчера Желязков представи българската позиция по пакета на среща с евродепутата Вим Ван де Камп, който е докладчик по въпросния регламент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес