Превозвачи се опасяват от фалити

Ще бъдат принудени да регистрират бизнеса си в чужбина

Настояват за спешна среща

За спешна междуинституционална и надпартийна среща настояват от Камарата на автомобилните превозвачи в България във връзка с пакета “Мобилност 1” преди той да бъде разгледан от Европейския парламент на 10 януари догодина. Това става ясно от открито писмо на организацията.

Ако бъдат приети новите предложения, допълнително ще бъде утежнено положението на сектора. За превозвачите е непосилно изискването за връщане в страната на моторните превозни средства, които работят в страните от ЕС.

“Празните курсове и финансовата загуба ще доведат до цени много под себестойност и съответно това ще доведе до закриване на много от фирмите. Дали малките ще оцелеят за сметка на големите, защото са по-гъвкави или големите ще оцелеят за сметка на малките, няма значение, щом говорим за оцеляване, значи условията не само ще са непосилни за бизнеса, те ще се отразят на цялата икономика. В допълнение ще се увеличат опашките по границите и часовете чакане, които няма да имат само финансова тежест за предприятията, те ще доведат и до меко казано капан на граничните пунктове”, се посочва в писмото.

Ако Европейският парламент приеме готвените промени, от 12 хил. превозвача у нас ще останат да работят малцина. Голяма част ще фалират, а друга група ще се принуди да изнесе бизнеса си в чужбина, обясниха от бранша.

“Лесно е да регистрираме фирмите си в чужбина и още по-лесно е да плащаме там данъците и го заявяваме категорично. Но питаме тогава, какво става с българския бюджет, питаме какво става с пенсиите на хората, питаме какво става с хората с увреждания, какво става със здравеопазването. Питаме се къде остава държавата?”, заявяват от Камарата на автомобилните превозвачи. Позицията им подкрепи вчера и евродепутатът Ангел Джамбазки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес