Египетски скарабей откриха в Родопите

Малката ценност е от времето на фараон Ментухотеп IV (1998 – 1991 пр.н.е.)

Скарабеят е в РИМ „Стою Шишков” в Смолян

Мънисто с формата на скарабей, създадено по време на управлението на египетския фараон Ментухотеп IV (1998 – 1991 пр.н.е.), е открито в Родопите. С него е имало и кехлибарени зърна от Балтийско море. Засега не е намерено обяснение как точно са пътували тези ценности през времето и пространството.

„Скарабеят е открит заедно с 28 кехлибарени зърна в една местност близо до смолянското село Любча, вдън гори тилилейски”. Това заяви директорът на Регионалния исторически музей „Стою Шишков” в Смолян Таня Марева. Малката ценност е датирана от големия български египтолог д-р Васил Добрев. Тя е намерена едва в съвременността в ритуално погребение, извършено по нашите земи през 7 век.

Марева взе участие в „Творческа работилница по дизайн-мислене”, която бе част от проявите на Първия панаир на музейните сувенири, който се проведе в Етнографския музей на открито /ЕМО/ „Етър” в Габрово от 16 до 18 юни.

„Цялата група работи по тема, свързана с наша културна ценност. Как така на тази точка на Земята се срещат тези култури, отдалечени от времето и пространството? (...) От това искаме да направим уникален разказ, който да привлича хората в нашия музей. Те да предадат историята на своите приятели и да имат желание отново да се върнат”, споделиха етнографите от Габрово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България