Превръщат топлоцентрала в център за изкуство

Преобразяват с 5,5 млн. лв. изоставена сграда до НДК

Сградата ще е с две зали, ателиета за деца и спални за чуждестранни артисти

Строителството започва тази година

Превръщат сградата на бившата топлоцентрала на НДК в център за съвременно изкуство. Строителството започва тази година и трябва да отнеме около година. Сградата ще се превърне в многофункционален комплекс с две зали. Едната с места за до 550 души ще може за 1 ч. да се трансформира от място за събития в такова за сценични изкуства. Другата зала с капацитет 80 души ще е за визуални изкуства. Частта от сградата, където са се съхранявали варелите с гориво, се превръща с място с 6 до 7 места, където да живеят за артисти от целия свят, които да си сътрудничат с българските си колеги. Ще има и ателиета за работа с деца и кафене. Проектът е на архитектурния колектив Колев-Сърбова.

Целият проект ще струва около 5,5 млн лв. Първоначалната сума била 3 млн. лв., но след анализи на проекта се оказала недостатъчна. До момента са отпуснати 350 хил. лв. за подготовка на обявяване на строителните дейности. Предстои общинския съвет да гласува 3 млн. лв., за да започне строителството.

Предстои "Топлоцентрала" ще получи статут на общински културен институт с решение на СОС. Ще има и възможност за държавно финансиране, ако Министерството на културата подкрепи трансформирането му в Регионален културен институт. „Предстоят възлагане изпълнението на строителните дейности, конкурс за избор на директор и подготовка на бъдещия екип“, каза шефката на комисията по култура в СОС Малина Едрева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България