Преглед само на 4 секции от балотажа в Шумен

Административният съд в Шумен допусна отваряне на изборните книжа само от 4 секции от общо 127 в община Шумен. Съдът откри производство по оспорване истинността само на протоколите от СИК - 29, 69, 105 и 114 в отговор на жалба на БСП, които оспорват резултата от балотажа в Шумен.

Както "Труд" писа, кандидатът на ГЕРБ Любомир Христов спечели изборите със 77 гласа повече от кандидата на столетницата Венцислав Венков. В отговор от Коалиция за България внесоха жалба с искане да се отмени решението на ОИК за избора на кмет.

По време на първото съдебно заседание в понеделник адвокатите на оспорващия - Ивайло Йорданов и Веселин Пенчев добавиха към първоначалното искане за преглед на резултатите от 28 секции, допълнително искане за преглед на всички действителни, недействителни бюлетини, както и на тези с вот "не подкрепям никого".

Представителите на ОИК възразиха, че "оспорващата страна се опитва да получи повторно преброяване", което е недопустимо. На същото становище беше и адвокатът на ответника - Петър Рафаилов.

Съдия Христинка Димитрова разреши разпечатване на изборното помещение в община Шумен и представяне на чувалите в открито съдебно заседание в Административен съд в четвъртък от 14 часа само от 4 секции. Мотив за отварянето им е, че единствено в протоколите от тях са описани жалби, а в протокола на СИК 105 е вписано възражение за гласували хора, по чийто ръце имало изписани номера. Близо час съдия Димитрова оповестява останалите протоколи, в които няма описани жалби, възражения, а целите състави на СИК са се подписали, че изборите са минали "в спокойна обстановка".

При отваряне на чувалите от 4-те секции няма да се преглеждат бюлетини, а ще се търсят жалбите.

Не беше уважено искането на БСП и за събиране на гласни доказателства от разпит на 5-ма свидетели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони