Преговаряме за покупка на две подводници втора ръка

Договорът за строеж на нови кораби за ВМС готов до август

България трябва да възроди подводния си флот, който неразумно бе зачеркнат. Това обяви във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

"Водим преговори с партньорски държави от НАТО, за да осигурим две подводници втора ръка за ВМС по същия начин, както направихме с минните ловци", поясни Каракачанов, според когото проектът може да се реализира най-рано в периода 2024-2027 г.

Договорът за строеж на нови кораби за военния флот ще бъде сключен до празника на ВМС през август, прогнозира министърът.

След като на 9 декември миналата година за изпълнител бе избрана немската компания "Люрсен", предстои премиерът да излъчи работна група за уточняване на последните детайли преди окончателното парафиране на договора.

"Доколкото имам информация и двата кораба ще бъдат построени във Варна", допълни Каракачанов. Той пристигна в града, за да награди екипа на ВВМУ "Никола Вапцаров" за престижното второ място в годишната класация на Асоциацията на морските университети.

"В нея членуват 67 висши училища от 35 държави от целия свят. Второто място за нашето училище е резултат, с който България трябва да се гордее, защото ВВМУ изпревари университети, в които доскоро изпращахме на обучение наши военни", заяви Каракачанов.

Той допълни, че заслугата за постижението е на ръководството на ВВМУ, на военния флот, на местната власт и на курсантите. Опитът на морската Алма матер ще бъде предаден на други военни училища в страната от началника на ВВМУ флотилен адмирал Боян Медникаров, който получи нагръден знак I степен. Самото училище бе наградено с почетен плакет на министъра на отбраната, отличия Каракачанов връчи и на 12 мичмани и старшини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България