Преговорите за Сирия в Астана приключиха, бунтовниците не приемат решенията

Иран, Турция и Русия ще извършват общ мониторинг на примирието в Сирия. Това е казва в комюнике след втория ден на сирийските преговори в казахстанската столица Астана. Бунтовниците обаче заявиха, че няма да подкрепят документа, обвинявайки Иран в саботиране на мира, а Турция - в пасивност.

В оценките за първия ден проличава сдържан оптимизъм: властите и опозицията в Сирия за първи път можаха „да се погледнат в очите“, коментира главата на руската делегация на преговорите Александър Лаврентиев.

„Страните от преговорите не са обсъждали никакви политически въпроси, засега са обсъждани нарушенията в примирието“, заяви представителят на делегацията на сирийската опозиция на конференцията в Астана Усама Абу Зейд.

По-рано бе съобщено, че руският център на примирието в страната строго е посочил на командването на сирийската армия да съблюдава споразумението за прекратяване на бойните действия.

В крайна сметка в резултат на преговорите бе постигнато решение за изграждане на тристранен механизъм по мониторинг на примирието между Иран, Турция и Русия. „Страните са се разбрали да установят тристранен механизъм, за да следи за пълното придържане към примирието, да предотвратяват провокации и да определят всичките му условия“, според взетото в резултат на преговорите заявление, прочетено от казахстанския министър на външните работи Кайрат Абдахманов скоро след края на конференцията.

1b9723032bf88e849691277f225d0be4

Представителите на сирийската опозиция обаче не бяха доволни от комюникето. „Иран провежда на места военни офанзиви, които водят до насилственото бягство на хиляди сирийци, както и до кръвопролитие. Комюникето легитимира тази роля“, заяви анонимен представител от делегацията на опозицията.

Втори делегат, който заяви че опозицията няма да подкрепи комюникето, посочи, че Турция е била слаба на преговорите и не е успяла да защити позицията на опозицията. Представителят на сирийската опозиция на преговорите в Астана Хишам Маруа заяви, че работата на конференцията е приключила и по-нататък опозицията ще обсъжда сирийските проблеми в Женева на 8 февруари.

Последният кръг от преговорите в Женева за Сирия се състоя през април миналата година. По-рано в тях участваше единствено политическата опозиция. Предполага се, че на поредният кръг ще бъдат поканени и представители на въоръжената опозиция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток