Преговорите за топ постовете в ЕС започват в петък

Резултатът на либералите променя уравнението

Специална работна група от шестима официални представители на трите най-големи европейски политически семейства - консерватори, социалисти и либерали - започва от петък работа, за да определи кой ще е следващият председател на Европейската комисия, както и титулярите на останалите топ ръководни позиции в ЕС. Това съобщи електронното издание на “Политико”, като се позовава на неназовани осведомени източници от европейските институции.

Решението за въвеждането на такава процедура на консултации е било взето по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел миналата седмица, което се проведе два дни след изборите за ЕП. В рамките на споразумението помежду им, държавните и правителствените ръководители, представляващи съответните три големи партии в държавите членки са определили шестима “координатори”, които да изберат помежду им хората, които да запълнят почти всички топ постове в ЕС.

Това са премиерите на Хърватия и Латвия Андрей Пленкович и Кришянис Каринш за консерваторите от Европейската народна партия (ЕНП), министър-председателите на Холандия и Белгия Март Рюте и Луи Мишел за Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), и колегите им от Испания и Португалия Педро Санчес и Антонио Коща за Партията на европейските социалисти (ПЕС). През 2014 г. консерваторите и социалисти имаха достатъчно места, за да решават единствено помежду им разпределението на топ позиците на политическо ниво. Резултатът на либералите и спадът в подкрепата за двете големи партии тази година променят уравнението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа