Предават на съд дедесар, изтеглил над 210 000 лева с фалшиви документи

Окръжна прокуратура в Разград предаде на съд дедесар, изтеглил неправомерно над 210 000 лева ДДС с документи с невярно съдържание за фиктивни сделки за износ. Станимир К. представял пред данъчните документи в продължение на 2 години, според които изнася безалкохолни, захарни изделия, алкохол и други в страни от Европейския съюз.

Оказало се, че реални продажби за износ в Белгия и Германия няма. Било установено още, че бил съпричастен към създаването и управлението на няколко фирми в чужбина, чрез които успял да извърши верижна измама, съобщиха от Апелативна прокуратура във Варна.

Насрещни проверки обаче установили, че фирмите, с които уж работел, не извършват дейност. В две от тях участвал самият той, а третата била записана на името на беден човек от България, който нямал идея какво става.

След започването на данъчна ревизия мъжът прехвърлил фирмата си на безимотна жена. Мотивирал я да участва срещу 100 лева, а жената нямала представа в какви измами я вкарват.

В хода на производството мъжът сменил дори името си от турско на българско, но това нямало да му помогне, казаха магистрати.

Обвинителният акт срещу Станимир К. е от близо 100 страници, информираха от прокуратурата. Според него фирмата била създадена през 2009г., но първоначално нямала дейност. Тегленето на ДДС било в периода 2010-2012г. Целият размер на неправомерно получената сума е 210 329 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право