Предават на съд квесторите на КТБ (обзор)

Ощетили Фонда за гарантиране на влоговете с над 1 млн. лв.

Елена Костадинчев и Станислав Лютов ще отговарят за безстопанственост

Обвинени са за 9 депозита

Двамата квестори на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Елена Костадинчев и Станислав Лютов отиват на съд за безстопанственост и ощетяване на Фонда за гарантиране на влоговете с над 1 млн. лева.

Обвинителният акт е внесен в Софийския градски съд и двамата ще отговарят за умишлена безстопанственост в особено големи размери, която е и особено тежък случай, съобщиха от прокуратурата.

Квесторите влязоха в КТБ, след като БНБ я постави под специален надзор на 20 юни 2014 г. и останаха в банката до обявяването й във фалит и назначаването на синдици.

Прокуратурата твърди, че Лютов и Костадинчев умишлено са разпоредили да бъдат предсрочно прекратени и осчетоводени 9 индивидуални срочни депозита с привилегировани лихви. По този начин сумите били прехвърлени за изплащане към Фонда за гарантиране на влоговете.

Според обвинителния акт, действията на квесторите са в нарушение на Закона за гарантиране на влоговете в банките, според който не се изплащат гарантираните размери на влоговете на тези, на които са били предоставени преференциални лихви. Така титулярите на сметките, сред които и известни политици, са получили обезщетения от 100 000 евро от Фонда и той бил ощетен с над 1 млн. лв.

Разследването срещу квесторите започна още в средата на 2015 г. Тогава премиерът Бойко Борисов каза, че двамата квестори са позволили над 1000 договора за преференциални влогове да бъдат трансформирани в обикновени и така били източени 100 млн. лв. от КТБ. Квесторите ще отговарят само за 9 такива депозита. Костадинчев и Лютов са с мярка “подписка”. Ако бъдат признати за виновни, двамата квестори може да бъдат осъдени на затвор от 3 до 12 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право