Предават на съд турския шофьор, блъснал автобус и убил студентка край Монтана

Снимка: Архив

Окръжна прокуратура в Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу турския гражданин Серкан Чакър, който през пролетта на пътя Видин – Монтана блъсна с ТИР автобус с хора в дере. При катастрофата загина момиче, а много от пътниците бяха ранени, съобщиха от Апелативна прокуратура.

Обвиняемият Чакър работил като шофьор на товарен автомобил, често пътувал в Европа, като преминавал транзитно през България и познавал пътната мрежа в страната.

На 3 май тази година той пътувал от Германия за Турция през България, като управлявал товарен автомобил DAF и прикачено към него ремарке. Към 19 часа турският шофьор навлязъл в област Монтана, пътната обстановка била усложнена, валял дъжд и настилката била мокра и хлъзгава.

Въпреки това водачът на ТИР-а шофирал със скорост от 98 км/ч, макар че за тежкотоварните камиони имало ограничение от 70 км/ч. извън населено място. Непосредствено преди село Смоляновци при изкачване и продължителен десен завой Серкан Чакър навлязъл с превишена скорост в лентата за насрещно движение, където в същия момент влизал и автобус с пътници от София за Белоградчик.  Когато забелязал автобуса в насрещната лента, шофьорът на ТИР-а натиснал спирачката и направил рязък завой надясно, но ремаркето на камиона се поднесло странично и със задната част блъснало почти челно автобуса.

Сблъсъкът бил толкова силен, че изхвърлил автобуса от пътното платно, той разбил мантинелите и се преобърнал в крайпътна нива. В тежкото пътно-транспортно произшествие загина 21 годишна студентка, а на много от пътниците бях причинени средни телесни повреди. Бременна жена също пострада и се наложи да бъде оперирана, за да спасят лекарите нея и бебето.  Обвиняемият Серкан Чакър, който е задържан под стража в Софийския затвор, не се признава за виновен по предявеното му обвинение и счита, че няма вина за произшествието  Предстои насрочване на първо съдебно заседание по делото. Ако съдът признае тираджията за виновен, го грозят от 3 до 15 години затвор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право