Предадоха на съд ливанец за каналджийство и предлагане на 200 евро подкуп на полицаи

Предадоха на съд ливанец за каналджийство и предлагане на 200 евро подкуп на полицаи.

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу  Бахжат М., който през месец юли 2016 г. с цел да си набави имотна облага противозаконно е подпомогнал шестима афганистански граждани да преминат през територията на Р България, като деянието е извършено по отношение на повече от едно лице и по отношение на лица, ненавършили 16-годишна възраст чрез използването на моторно превозно средство – престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 от НК. Това съобщават от държавното обвинение.

Бахжат, който е роден в гр. Бейрут, Ливан, е обвинен и в това, че след като е бил спрян от полицейски орган в София, е предложил 4 броя банкноти с номинал от по 50 евро, за да не изпълни служебните си задължения – престъпление по чл. 304 а, пр. 1, вр. чл. 304, ал. 1 от НК.

През юли 2016 г. семейство от шестима души от Афганистан тръгнали от гр. Кабул, като целта им била да емигрират в Германия. Пътували със самолет през Дубай до Истанбул. На 20.07.2016 г. пристигнали в Истанбул, където се свързали с човек, който поел ангажимент срещу сумата от 5 200 евро за възрастен и 2 600 евро за дете, да организира нелегалното им превеждане до Германия. За целта те трябвало да преминат през България и съответно да пребивават на територията й известно време. През нощта на 20 срещу 21 юли те заедно с децата били преведени през границата на Р България, като по пътя сменили няколко автомобила с различни водачи, а част от пътя извървели пеш. При влизането си в България не преминали през ГКПП и съответно нямали издадена виза, нито разрешение за пребиваване в страната.

При влизането си в България те изчакали в гориста местност няколко часа обвиняемият Бахжат, който ги качил в лек автомобил „Форд“, модел Фокус“,и поел в посока София. Автомобилът бил нает под наем от фирма. Бахжат съзнавал, че семейството е преминало българската граница нелегално, но въпреки това ги качил в автомобила, като срещу това щял да получи част от сумата, договорена още от Истанбул с друго лице.

На 21 юли следобед на полицейски автопатрул бил подаден сигнал от СДВР да спрат лек автомобил марка „Форд“, модел „Фокус“ и бил съобщен и регистрационният му номер. При мотел „Черна котка“ на входа на София, те спрели за проверка автомобила. Водачът му – обвиняемият Бахжат представил документи и било установено, че той е чужденец с хуманитарен статут в Р България. В автомобила били още двама възрастни и четири деца. При поискване на техните документи, обвиняемият казал, че пътниците нямат документи. Тогава полицейските служители му обяснили, че трябва да го задържат, както и пътниците, докато ситуацията бъде изяснена.

Полицейските служители се върнали към автомобила си, както и обвиняемият, който поискал пари от афганистанеца. Той му дал 4 банкноти от по 50 евро, а Бахжат отишъл при полицаите и им заявил „Ето ви 200 евро, за да ни пуснете“. Те отказали, а обвиняемият прибрал парите в задния си джоб. След това на място пристигнали полицаи от 08 РУ-СДВР,  пътниците в автомобила представили личните си документи за самоличност – паспорти, издадени от Афганистан. Бахжат бил задържан.

Разпитван в досъдебното производство той се признава за виновен.

Предстои насрочване на делото в СГС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право