Предадоха на съд турчин, предизвикал катастрофа, при която е загинала жена

Окръжна прокуратура – Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу турския гражданин Серкан Ч., предизвикал катастрофа, в която е загинала жена, а няколко души са били ранени. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Серкан работил като шофьор на товарен автомобил. На 03.05.2017 г. той пътувал по маршрут от Германия за Турция през България. Около 19 ч. обвиняемият наближавал района на с. Смоляновци, обл. Монтана, където настилката била мокра и хлъзгава. Въпреки това водачът на ТИР-а шофирал със скорост от 98 км.ч., при ограничение от 70 км.ч.

Половин час по-късно, непосредствено преди с. Смолянци, на пътния участък предстояло изкачване и продължителен десен завой за товарния автомобил. Освен, че управлявал с превишена скорост, обвиняемият Серкан Ч. навлязъл в лентата за насрещно движение, където в същия момент навлизал в завоя и се движел автобус, превозващ пътници по маршрута София – Белоградчик.

Когато забелязал автобуса в насрещната лента, шофьорът на ТИР-а опитал да спре и направил рязка маневра, но ремаркето на товарния автомобил се поднесло странично и със задната част останало в лентата за насрещно движение. Последвал силен, почти челен удар на автобуса със задната част на препречилото му пътя ремарке на товарния автомобил. Сблъсъкът бил толкова силен и внезапен, че изхвърлил автобуса от пътното платно, вследствие на което същият смазал крайпътната ограда (предпазните мантинели) и се преобърнал в намиращата се в съседство крайпътна нива.

В резултат на тежкото пътно-транспортно произшествие загинала пътничка в автобуса, а на множество лица били причинени средни телесни повреди, в това число и на жена в напреднала бременност.

Обвиняемият Серкан Ч., който понастоящем е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ в Софийския затвор, не се признава за виновен по предявеното обвинение, като счита, че няма вина за произшествието.

Предстои насрочване на първо съдебно заседание по делото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България