Предателствата на Вълшебния стрелец

Има хора, които обичат да са „на всяка манджа меродия“. Има и такива, които са били в епицентъра на бурята, но след края й са останали в забрава. Затова трябва да „влязат в манджата“, за да я притоплят. Има и трета порода, наричана „въртиопашки“. Водят се по мириса на дребната далаверка, защото до голямата няма кой да ги допусне.

Петър Жеков е най-големият голмайстор в историята на българското първенство. Вкарал е 333 попадения в цялата си кариера. Номер едно е за всички времена в Първа професионална лига. Легенда на „Берое“ и ЦСКА. Първи български носител на „Златната обувка“ за голмайстор №1 на Европа. През 2014-а Жеков навърши 70 години. И сектор „Г“ на стадион „Българска армия“ издигна огромна хореография в негова чест под надслов „Вълшебния стрелец“. Сигурно и на пръстите на една ръка не могат да се преброят хората в най-върлата фенска трибуна, които могат да кажат: „Аз гледах Жеков на живо!“ Няма значение – историята трябва да се знае и да се почита. Затова момчета и момичета, които могат да са негови внуци, го направиха по най-добрия начин.

Как се отблагодарява Петър Жеков на ЦСКА? С измяна и с предателство. През 2008 година продаде своята „Златна обувка“. Някой ще каже – негова си е. Повечето ще отвърнат – на него и на ЦСКА. Без „червения“ гранд Жеков никога нямаше да стане голмайстор на Европа. Не можел да си плати парното. Кой е виновен на Жеков, че не остана дълго във футбола и след края на славната си кариера? Години наред в демократично време шефове на ЦСКА го назначаваха на синекурни длъжности с цел да получи някой лев.

Вероятно и с напредването на възрастта Жеков започна да реди предателство след предателство. През 2014 година Христо Стоичков доведе екип на американския тв гигант „Унивижън“, за да направи филм за ЦСКА – мястото, от където кавалерът на „Златната топка“ се изстреля към величието. Цяла седмица Камата опитваше връзка с Жеков. Ту успешна, ту не. Целта – Жеков да дойде в музея на славата на стадион „Българска армия“ и американските оператори да заснемат най-великия голмайстор на България и най-великия футболист на страната ни. В същото време целият отбор на ЦСКА, воден тогава от Стойчо Младенов, се бе наредил в съблекалнята в очакване. Стоичков не спираше да пита: „Къде е бат Петьо? Къде е бат Петьо?“ На поредното телефонно обаждане въпросният бат Петьо най-накрая вдигна с думите: „Оставете ме на мира! Запушен ми е носът!“ Ха! Отлично оправдание за 9 часа сутринта. Може би наистина е бил настинал на някоя среднощна софра. Само близките до Стоичков разбраха колко разочарован бе заради отсъствието на един от учителите си за вкарването на голове.

Година по-късно Жеков наистина закъса здравословно. И тогава при сърце проблемът взе друга легенда на ЦСКА. Стойчо Младенов извади голяма сума за операция, помогнаха асистентите му Анатоли Нанков и Тодор Янчев, капитани от различни „червени“ епохи. Без шум и с успешен за Жеков край. Години по-късно същият бат Петьо без капка благодарност изстреля куп лъжи в посока Младенов. Вместо да го поздрави за сегашните му успехи в Казахстан, големият голмайстор изкара своя наследник в атаката на ЦСКА, че си търси работа под път и над път. И че „заедно с Лупи“ бил откраднал 13 милиона евро от ЦСКА. Не му бил дал Стойчо парите, а администраторът Кирил Костов. Бившият служител на ЦСКА разказа пред медиите истината и разобличи Жеков в лъжа. А от обкръжението на тогавашния собственик Александър Томов веднага излязоха с позиция, че макар и не редовно бат Петьо е получавал пари от ЦСКА. Като член на надзорния съвет – позиция, дадена му само от уважение. Уважение, което очевидно е чужда дума за Жеков. „Лира Инвестмънт“, фирмата-собственик при Томов, добавя, че няма как да бъде откраднато нещо, което… не съществува.

Вече Вълшебния стрелец спокойно може да се нарича и Вълшебния предател. Когато събуждащият се от комата ЦСКА стигна като третодивизионен тим до полуфинал за Купата на България, преди мачовете с „Берое“ Жеков даде професионална прогноза: „Ако ЦСКА има два точни удара, ще скоча от козирката на „Армията“!“ Е, ЦСКА улучи най-малко четири пъти вратата на „Берое“, победи и в Стара Загора, и в София с по 2:0. Казват, че мъжът държи на думата си. А от козирката на „Армията“ още никой не е скочил. Дори с парашут…

Последва предателство и обиди срещу Димитър Пенев – колега, с когото е делил толкова много слава в ЦСКА. „Говори се, че бил късметлия, ама е късметлия в други работи и живее на стара слава – изстреля Жеков срещу истинския Мистър ЦСКА. – Какъв бронзов медалист е? От кога на четвъртия дават бронз? Сигурно американците са имали много бронз и решиха през 1994-а и на нашите да дадат. Не знам какво прави Пенев на жребиите. Пената и български не знае, говори само шопски! Пенев вече е напълно изкуфял. Ако толкова искат да стои в ЦСКА, нека го оставят за паметник. Той и лаптопа не може да си включи.“

Кой е изкуфял? Кой какво знае е ясно – винаги ФИФА е давала бронз на двата отбора след малкия финал. А обидата не е само за Димитър Пенев, а за всичко от най-великото футболно поколение на България.

Дали това е всичко? Забравете. В навечерието на 70-годишния юбилей на ЦСКА бат Петьо пак размаха палката на предателството. Два месеца преди 5 май Жеков отиде на мач на аматьорския тогава ЦСКА 1948 – клуб, създаден от малка група фенове, който така и не бе признат като свой от „червените“ запалянковци. А омразата към него на „Българска армия“ никога не е била скрита. Да, Жеков не направи престъпление с постъпката си! Само предателство.

По-късно Жеков пак „завъртя опашка“ и вече бе на мача ЦСКА – „Лудогорец“ навръх рождения ден. Дали е получил отговор кой е истинският червен тим от 30-те хиляди на националния стадион „Васил Левски“ и от впечатляващия военен парад, само той може да каже. Въпреки ранната си забежка Жеков все пак получи своя медал и аплодисментите от трибуните. И пак се отблагодари подобаващо на ЦСКА: „Стоях три часа на юбилея, за да получа един тиквен медал! Това сериозно ли е? Очаквах нещо повече от една ламарина, една тенекия. Аз подобни имам 50 вкъщи.“

Благодарност за учебник! Думи за велик ден на ЦСКА от велик голмайстор. Явно е очаквал пликче или поне… няколко чашки.

И въпреки всички тези изцепки собственикът на клуба Гриша Ганчев не загърби Жеков! В първата под негово ръководство европейска кампания преди година бизнесменът покани четирима славни ветерани с отбора – Димитър Пенев, Димитър Якимов, Пламен Марков (изпълнителен директор на клуба) и… Петър Жеков. Първите трима пътуваха като от моден бутик – облечени с елегантни костюми, както подобава на достолепната им възраст. Нали са символи на силата на ЦСКА. А Вълшебния стрелец бе по къси гащи като изпаднал турист…

Да, да – неслучайно казват, че едни остаряват като катедрали, а други като галоши. Така явно е дори при звездите от миналото. Колкото и славно да е то.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ