Предлагат бързи кредити с неравноправни клаузи

Най-честите неравноправни клаузи в общите условия са за такси за разглеждане и управление на кредита, едностранно покачване на лихвени проценти и кога може да бъде изискана цялата сума по кредита.

Внимавайте за допълнителни такси и комисионни в договора

Незаконно събраните пари трябва да бъдат върнати на потребителя

Помирителна комисия решава спорове

Бързи кредити с неравноправни клаузи предлагат редица компании, затова хората трябва да внимават какво подписват и да знаят правата си. В желанието си хората да изкарат по-добри празници или да направят подобрения в дома си често прибягват до финансиране чрез бързи кредити. „Предвид нуждите, за които се взимат, това са предимно кредитни продукти, които се отпускат бързо и не надвишават суми от 10 хил. лв. При тези продукти срокът за връщане на заема е кратък (в повечето случаи не по-дълъг от година) и съответно лихвеният процент е по-висок, в което няма нищо лошо и неестествено. Но тук проблемите са свързани не с високия лихвен процент, а с неравноправните клаузи, които поставят потребителите в условия на задлъжнялост към кредитните институции на основание, забранено от закона“, коментира Стоил Алипиев, председател на Националната асоциация за защита на потребителите.

Най-често срещаните неравноправни клаузи в общите условия са за такси и комисионни за разглеждане и управление на кредита, едностранно покачване на лихвени проценти и кога институцията може да изиска цялата сума по кредита.

За да избегнат дълги съдебни процеси потребителите могат да отнасят споровете пред секторна помирителна комисия. „Секторна помирителна комисия за разглеждане на спорове в областта на финансовите услуги през 2018 г. е сезирана със 17 заявления, по тях са образувани 15 помирителни производства. Не са образувани помирителни производства по 2 заявления, тъй като исканията са недопустими. Приключилите за година помирителни производства са 17, от които 10 са от 2018 г., а 7 от 2017 г.

Стоил Алипиев припомни, че неравноправни клаузи са забранени с европейска директива и не са обвързващи за потребителя, без значение дали се е съгласил с тях писмено, и всички плащания, получени по тях от търговците, трябва да бъдат върнати на потребителя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси