Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Китайската комунистическа партия предложи днес да впише "Максимата на Си Цзинпин" в националната конституция - знак за още по-значително укрепване на позициите на президента начело на властта, предаде Франс прес.

Предложението за поправка трябва да бъде гласувано в Общокитайското събрание на народните представители (парламента) през март, но резултатът от него изобщо не буди съмнения, тъй като комунистическата партия е единствената политическа формация в страната.

В края на двудневно заседание Централният комитет на партията предложи в конституцията да бъде вписана "Максимата на Си Цзинпин за социалистическата икономика по китайски образен на новата ера", предаде агенция Синхуа.

През октомври миналата година името на президента вече влезе в партийния устав редом с това на основателя на Китайската народна република Мао Цзедун (1893-1976 г.).

Си Цзинпин скоро ще може да се похвали с още едно сравнение с "Великия кормчия": досега единствен Мао имаше право ръководната му мисъл да бъде вписвана приживе в конституцията и устава на партията.

"Теорията" на ръководителя Дън Сяопин, инициатор на икономическите реформи, предприети в края на 70-те години на миналия век, беше вписана едва след смъртта му през 1997 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят