Предлагат по-строги присъди за хакери (обзор)

Шефката на НАП Галя Димитрова обясни, че от 18 февруари т. г. НАП е изпълнила изискванията на Наредбата за минимална мрежова информационна сигурност. Снимка: Пламен Стоименов

Ще се търси и персонална отговорност от длъжностните лица

По-строги наказания за киберпрестъпления с поставяне на долна граница за ефективни присъди и затвор за хакери ще подготвят депутатите с поправки в Наказателния кодекс. Това стана ясно след като парламентът прие доклада на временната анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства за източването на данните от НАП, при което пострадаха близо 6 млн. българи. Препоръките на комисията са да се създаде нова дефиниция за деянията, свързани с компютърни престъпления. Докладът бе приет с 94 гласа “за”, 52 “против” и 9 “въздържал се” в присъствието на шефката на НАП Галя Димитрова.

Предлага се и персонална административно-наказателна отговорност към администратори на лични данни, както и по отношение на длъжностни лица, които са натоварени да работят с този тип информация. “В последните години са установени много нови форми на престъпления, свързани с компютърните технологии, а нормативната ни уредба, в частта є на Наказателен кодекс, явно не е достатъчно адекватна”, аргументира се депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право