Токът поскъпва средно с 3,5% от юли

Увеличението на цените за битовите абонати и дребния бизнес ще бъде средно с 3,5 на сто.

Най-голямо е увеличението за абонатите в Югоизточна България

Обсъждат новите цени другия вторник

Токът поскъпва от 1 юли, се разбра от предложение на Комисията за енергийно и водно регулиране, което ще се обсъжда следващия вторник.

Увеличението на цените за битовите абонати и дребния бизнес ще бъде средно с 3,5 на сто.

Най-много ще поскъпне токът в Югоизточна България - с 3,59 на сто. За клиентите на ЧЕЗ повишението ще бъде 3,46%, а за тези на “Енерго про” - 3,38 на сто.

Комисията не е приела исканията на трите електроразпределителни дружества. ЧЕЗ настояваше нощната тарифа да се увеличи със 67,60%, или ползването на ток през нощта да струва 0,09476 лв. за квтч без ДДС. За дневния ток предложението беше за ръст с 3,5 на сто.

ЕВН поиска промяна на дневната тарифа с 4% от сегашните 0.17997 лв./кВтч. (без ДДС) на 0.18719 лв./кВтч. (без ДДС). “Енерго Про” предложи увеличение с 2,19%, като дневната да се увеличи с 1,7%, а нощната с 4,15%.

Преди месец обаче председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че токът ще поскъпне съизмеримо с инфлацията, която надхвърля 3 на сто.

Прогнозата на регулатора е цената на електроенергията на борсата да бъде 89,00 лева за мегаватчас за периода юли 2019 г. - юни 2020 година.

По нова тарифа електроенергия ще продава и АЕЦ “Козлодуй” - 53,90 лв./MWh, без ДДС. Увеличение ще има и за НЕК, като цената за производство на електрическата енергия от ВЕЦ, собственост на компанията, става от 70,05лв./MWh, без ДДС на 70,40лв./MWh, без ДДС.

От доклада на КЕВР се разбира, че ТЕЦ “Марица изток 2” ЕАД е представило и искане за компенсиране на разходи от наложени задължения към обществото, свързани със защита на обект, представляващ критична инфраструктура и имащ значение за националната сигурност на страната. Общата стойност на исканата компенсация е в размер на 499 млн. лева и обхваща периода от 2015 до 2018 г. Според КЕВР обаче разходите, които “ТЕЦ Марица изток 2” претендира, не могат да се приемат като доказани и обосновани за компенсиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари