Предлагат художника Вълчан Петров за „Почетен гражданин на Пловдив”

Удостояване на художника Вълчан Петров със званието „Почетен гражданин на Пловдив” е предложение, което кметът Иван Тотев вече е внесъл за гласуване в местния парламент. Точката е под №1 в дневния ред на предстоящата в четвъртък общинска сесия, а предложението е във връзка със 70-годишния юбилей, който един от знаковите български художници навърши на 18 май.

Личният си празник Вълчан Петров отпразнува в залите на Градската художествена галерия с ретроспективната изложба „Душата ми в храма”. Мотивите за предложението си градоначалникът под тепетата аргументира с изключителния принос на Вълчан Петров в развитието на българското изобразително изкуство и оформянето на артистичния облик на Пловдив с негови стенописи.

Известният художник има близо 40 изложби и куп награди от конкурси у нас и в чужбина. Вълчан Петров ще е 116-ият почетен гражданин на Пловдив, а началото на дългия списък с имена, удостоявани с тази титла, е поставено с това на руския генерал Аркадий Столипин. На негово име в Пловдив е кръстен един квартал в район „Източен”, който през годините се превърна в най-голямото циганско гето на Балканския полуостров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България