Предложението на Борис Джонсън за Брекзит включва "регулаторна зона за целия ирландски остров"

Правителството на Обединеното кралство публикува своите предложения, които иска да бъдат включени в Брекзит споразумението с Европейския съюз.

Те предвиждат настоящият граничен ирландски предпазен механизъм, договорен от предишното правителство, ще бъде заменен от идеята за запазване на Северна Ирландия в Eдинния европейски пазар чрез създаване на "регулаторна зона за целия ирландски остров", като бъдат въведени мерки, които ще избегнат необходимостта от проверки или физическа инфраструктура, предаде БНР.

В документа се казва, че предложенията ще осигурят потенциалното създаване на "общоостровна регулаторна зона" за остров Ирландия, обхващаща всички стоки, която ще гарантира целостта на единния пазар на Европейския съюз и в същото време ще бъдат в съответствие с ирландското мирно споразумение 1998-а година, известно като Споразумението от Разпети петък.

В писмо до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, премиерът Борис Джонсън отбелязва, че настоящия ирландски предпазен механизъм е "мост към нищото". В плана на премиера се казва, че „движението на стоки между Северна Ирландия и Република Ирландия ще бъде декларирано“, като физическите проверки ще се извършват в търговските обекти, а не на границата. Отбелязва се също така, че мерките за проверки ще бъдат обработвани по електронен път.

В предложението също така се казва, че митническите проверки няма да се прилагат за стоки между Северна Ирландия и Република Ирландия. Предложението включва и специална разпоредба за малките търговци между двете ирландии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа