Предложените от Макрон реформи срещнаха отпор

Отпор срещу предложенията на френския президент Еманюел Макрон за продължаване на реформите. Лидери на опозицията и активисти на движението "Жълти жилетки" отхвърлиха новите му инициативи, предаде БНТ.

На пресконференция от Елисейския дворец, Еманюел Макрон представи предложенията си - резултат от националния дебат, започнал след протестите. Реформите не трябва да спират, защото отговарят на стремежите на французите, изтъкна Макрон, но призна, че невинаги мерките му са били бързи и хуманни, а самият той често е бил нетърпелив и взискателен.

Президентът предлага намаляване на броя на депутатите и промяна на начина, по който се избират. Иска и значително намаляване на данък общ доход.

Предложенията на Макрон няма да помогнат на много пенсионери, нито на тези, които зависят от автомобилите си - група, която положи основите на протестите на "жълтите жилетки", каза един от лидерите на френската опозиция Лоран Вокие. На същото мнение са и организаторите на шествията. Минути след изявлението на Макрон те приканиха хората към нови демонстрации, които ще се провеждат през целия май.

След излъчването на речта на държавния глава активистът на "жълтите жилетки" Тиери Пол Валет заяви, че президентът "говори като главнокомандващ и не разбира, че би трябвало да прояви скромност".

Утре Жълтите жилетки планират 24-ия си пореден протест.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа