Председателствата на ЕК за България и Румъния чистят плажа в Балчик

Представителството на Европейската комисия в България, съвместно с Представителството на Европейската комисия в Румъния и Община Балчик, организират днес почистване на плаж „789“ на територията на община Балчик. Инициативата е част от кампанията на Европейския съюз, насочена към проблема с изхвърлянето на отпадъци в морето. Целта е да се повиши осведомеността относно все по-големите екологични предизвикателства породени от отпадъците, изхвърляни в морето, съобщиха от Представителството на Европейската комисия в България.

Според Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България, изхвърлянето на отпадъци в морето е едно от големите предизвикателства за опазването на околната среда, което може да бъде преодоляно само с общи усилия. „Изчистването на плаж „789“ в Балчик, подчертава готовността на служителите на ЕС да предприемат конкретни действия като заинтересовани граждани срещу едно нарастващо и тревожно явление“, допълни Огнян Златев.

„Ние искаме в нашите морета да има риба, а не пластмаса. С почистването на плажа в Балчик служителите на представителствата на Европейската комисия в България и Румъния искат да дадат личен пример като се надяват други да ги последват. Защото ние искаме да оставим чиста планета за следващите поколения “, заяви Анджела Кристеа, ръководител на представителството на ЕК в Румъния.

Всяка година милиони тонове отпадъци попадат в световния океан. Очаква се до 2050 г. да има повече пластмаса, отколкото риба във водите му. Европейският съюз е твърдо решен да възпрепятства превръщането на тази мрачна прогноза в реалност и е посветен на опазването на океаните и моретата, осигурявайки също така и тяхното устойчиво използване.

Почистването на плажовете се провежда преди конференцията #OurOcean, на която ЕС ще бъде домакин за пръв път (Малта, 5-6 октомври 2017 г.) и където световни лидери, включително и от индустрията, ще представят амбициозни и измерими ангажименти към осигуряването на по-чисти, по-здравословни и по-безопасни морета.

ЕС провежда набор от инициативи, които са насочени към проблема с изхвърлянето на отпадъци в морските води. Подходът, предложен в Плана за действие на ЕС във връзка с кръговата икономика, се съсредоточава върху предотвратяване произвеждането на отпадъци и рециклирането и повторното използване на материали, с цел справяне със същността на проблема. Също така, в момента Комисията подготвя специална стратегия за пластмасите.

Прилагането на Рамковата директива за морска стратегия има за цел да намали общия натиск и въздействието му върху европейските морета. Преразглеждането на Директивата за пристанищните съоръжения включва морските отпадъци произведени от кораби и е една от ключовите инициативи за 2017 г. като Морска година на ЕС. Интегрираната морска политика осигурява всеобхватна стратегия за устойчивата употреба на океанските ресурси на ЕС, а пък Инициативата за международно управление на океаните съдържа списък на действията за морските отпадъци в ЕС и в останалия свят. ‘Хоризонт 2020’ разглежда научния аспект чрез подкрепа на изследването на океаните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България