Председателят на АБВ Румен Петков пред „Труд“: БСП се грижи юнашки за комфорта на Борисов

Напрежението в правителството ще продължи заради т.нар. „патриоти“

През изминалата събота и неделя АБВ събра младежките си структури от цялата страна в Бургас. Точно преди началото на политическия сезон младежите от партията обсъдиха политически решения, които засягат пряко демографската криза и енергийната карта на страната. Какво следва от оставките в кабинета и защо АБВ поставя въпроса за лява коалиция преди евроизборите? Разговаряме с лидера на партията Румен Петков.

- Прогнозата ви за оставката на вътрешния министър Валентин Радев се сбъдна, господин Петков. До тук ли ще спре ремонта на кабинета или да очакваме и още смени на министри?

- Преди два месеца и половина, когато избиха скандалите около избягалите затворници и когато така и не стана ясно точно технологично как е извършено двойното убийство в Ботевград, тогава от АБВ прогнозирахме, че той няма да устиска на поста повече от месец и половина, както и стана, разбира се. Тогава пак казах, че БСП на практика го спаси с внасянето на вота на недоверие. Тази оставка е много закъсняла на фона на другите две, защото оставките на Ивайло Московски и Николай Нанков казват следното: Ние можем да носим политическа отговорност и искаме хората да са убедени, че отговорността е наша. Което не съм убеден, че е съвсем така, защото част от причините за инцидента край Своге са тесния път и пътната настилка. Затова и ние, от АБВ, настояваме да се направи ревизия и оценка на всички нови пътни съоръжения, строени през последните години. Президентът Радев излезе и със завидна лекота обяви, че пътното строителство в България е мафиотски бранш – доста крайно изказване. Неслучайно Камарата на строителите реагира много остро и в случая обосновано на тези му думи. Но ако не се направи много сериозна експертиза на пътните настилки, такъв тип внушения ще имат почва и спекулациите на тема качеството на строителството ще продължат. Декларираното носене на политическа отговорност, ако не бъде съпътствано от подобен тип ефективни действия, всъщност нищо не се е случило. Ще сменим Иванов с Петров, но какво от това? Когато през есента на миналата година от АБВ прогнозирахме, че непосредствено след европредседателството ще има много сериозни рокади в кабинета, никой не поиска да чуе нашия анализ, а той беше мотивиран с провалите в няколко сектора в политиката, на първо място разбира се в сектор сигурност и обществен ред. Разбира се, има нерешени въпроси в министерството на икономиката, има система от грешки и непоследователна политика, които предполагаха такъв тип смени и мисля, че те няма да спрат до тук. Вторият голям взрив е заложен и е видим от обществото – коалиционният партньор т.нар. Обединени патриоти, защото там става дума за всичко друго, освен за патриотизъм. Затова мисля, че напрежението в управленския формат ще продължи и то ще избива в различни направления.

- През уикенда събрахте младежките структури в Бургас на национален форум. Как АБВ започва политическия сезон?

- На националната конференция бяхме с президента (2002-2012) Георги Първанов, с Ивайло Калфин и трябва да Ви призная, че тримата сме силно респектирани от атмосферата, готовността и способността на АБВ-младежи да правят политика. Те очертаха четири направления в своята работа – намиране на решения на демографската катастрофа, в която се намира нацията и то много солидни предложения. Стимулиране на раждаемостта на заинтересовани и грижливи родители, финансов стимул за третото дете, намиране път за връщане в живота на тези около 300 000 младежи, които нито учат, нито работят. На форума видяхме един заряд, които ни кара да се чувстваме оптимисти не само за бъдещето на АБВ, но и за бъдещето на политиката в България. Защото основното мото на АБВ-младежи е „Оставам в България, работя за Родината“ не е куха фраза, а нещо, което е осъзнат избор. И аз мисля, че ако това го покажем на обществото, България само ще спечели.

- Подобни тези има застъпени и във „Визия за България“ на БСП. Прегледахте ли документа? Готови ли сте да го дебатирате с бившите си съпартийци?

- Аз мисля, че първата голяма крачка, която трябва да направи левицата е незабавен, непосредствен диалог за намиране на силно решение за предстоящите евроизбори. Мисля, че БСП в своята самота и изолиране включително и на сегашните партньори във формата, с който участват в народното събрание, не просто губи, а създава усещане за безалтернативност на ГЕРБ.

- Подавате ръка на Корнелия Нинова?

- Ние, от АБВ, никога не сме си прибирали ръката към партиите от левицата и от центъра. Друг е въпросът, че в БСП като че ли няма готовност и нагласа за такъв тип диалог, който да бъде ефективен и преди всичко публичен – пред очите на обществото и чрез който да се намери политическото решение, от което се нуждае България. А от това печели ГЕРБ. Иначе прегледах „Визия за България“ - не мога да кажа нещо ласкаво за материала. Притеснен съм, че в него няма нищо за енергетиката, няма за развитието на ядрената енергетика. Няма нищо и за развитието на младите хора у нас, а кооперативното движение е оставено съвсем настрани. Но това е един, както разбираме много първоначален материал, по който ние сме готови да говорим. Нещо повече, ние, от АБВ, сме изпратили на всички парламентарни групи конкретни предложения за решения и в сферата на демографската политика, и в сферата на енергетиката, и в проблема със задържането на младите хора в страната. Този диалог може да бъде реализиран и за този диалог ние сме готови.

- Да очакваме ли лява коалиция за евроизборите?

- Аз не съм прекален оптимист. Аз декларирам готовността ни да участваме в такъв тип разговори, в които трябва да се намери солидно и сериозно решение, а не такова, което да удовлетворява партиен или персонален интерес, защото с подобен подход резултатът ще бъде катастрофален.

- Обект на безпрецедентно разследване е един от хотелите, който посрещна най-важните гости на европредседателството ни...

- Не един. Беше хотелът, който беше основен домакин на европредседателството ни. От това, което виждам, считам, че прокуратурата трябва да бъде поздравена, защото това е една добре подготвена акция, много добре реализирана и лишена от онази нездрава показност, на която сме били свидетели през различни периоди от време. Поне от това, което се показва на обществото, се показва много сериозен доказателствен материал. Което пък означава добре свършена предварителна работа. Дълбоко мое принципно професионално убеждение е – да оставим органите на реда да си свършат работата, защото по този начин ще покажем две неща – първо, че няма недосегаеми и второ – това, че става дума за ключов обект по време на българското европредседателство е повод там да не се работи. Т. е. това, в което е била обвинявана България в големи периоди от време, би трябвало още веднъж да стане ясно, че е кухо обвинение, което служи на част от нашите партньори като вътрешен аргумент за решаване на вътрешнополитически битки. Ако помните, преди десетина години в Германия цялата кампания мина на темата влизането на България и Румъния в Европейския съюз. Знам го, защото съм ходил и в Бундестага на разговори, срещали сме се с всички парламентарни групи, същото беше и във Великобритания. И когато им извадиш и им покажеш аргументите си като държава и като институция – нещата се променят. В случая мисля, че трябва да оценим по достойнство работата на прокуратурата и да дадем възможност без излишни спекулации да се свърши необходимото.

- Като споменахте Германия – периодично у нас се поставя въпроса кога и възможна ли е въобще широка коалиция между леви и десни партии?

- Тогава, когато има разум и когато всички са готови да поставят националния интерес над тяснопартийния. Мисля, че в този момент, в днешната ситуация в народното събрание не е възможно, поради спекулацията с ценностите. Аз го казах – не е нормално да се катериш към властта по труповете на трагично загинали хора. И то забравяйки, че е имало такива трагични събития и в периоди, когато ти си носил цялата отговорност за властта. Второ – не е нормално след всяка трагедия първата приказка да е „оставка на всички“. Вотът на недоверие в сектор сигурност на БСП беше пълен провал, защото той само заглуши убийството на 4800 животни в Странджа. Тогава също бяхме свидетели на една грозна спекула да гушкаме възрастни женици (снимки на председателя на БСП Корнелия Нинова как е прегърнала баба Дора бяха публикувани от пресцентъра на партията, б.р.), върху чийто живот се посегна, защото тези животни са техния живот и тяхното бъдеще. Но след като бяха затрити животните по един безпардонен начин, всички бяха забравени. Днес никой вече не се сеща за трагедията, която изживява и ще изживява Странджа още десетки години. Когато от АБВ предупредихме, че тази ограда, която се гради с Румъния е глупотевина, която няма да спре чумата по свинете, както и че незабавно трябва да се възстанови Националната ветеринарно-медицинска служба, тогава разни дейци от институциите излязoхa да обясняват, как оградата е решила въпроса. Оказа се, че не е. Тук е големият въпрос за спекулативното, грозното поведение на присъстващите в парламента – на експлоатацията на човешката трагедия и загърбването и впоследствие и оставянето на тези хора в собствените им ръце. За съжаление само ние, от АБВ, можем да кажем „бяхме прави“, но това няма да върне животните, които избиха на хората.

- Каква зима ни очаква?

- Като анализираме какви ще бъдат цените на газта, тока, парното сигурно много от нашите сънародници ги очаква студена зима. Казвам го с болка, защото този въпрос не стои в парламента. Защото народното събрание не дискутира това, което ги очаква най-бедните ни сънародници след скачането на цените, а то е неизбежно. И аз се плаша и го казвам искрено, че този въпрос пак ще бъде спекулантски овъргалян в парламента и няма да се търси национално отговорното решение. Но от друга страна съм убеден, че ще бъде една много гореща политическа зима, защото предизвикателствата са огромни. Правителството и народното събрание трябва да намерят решението „Белене“, трябва да намерят решение за гарантиране мястото на България в газопреносната мрежа на Европа. От АБВ ще подкрепим с всички сили и средства настояването на АБВ-младежи в следващия европарламент представителите на България да кажат ясно край на двойните стандарти в ЕС, сваляне на санкциите и активен диалог с Русия и резултатна политика в борбата с тероризма. Следващите евродепутати на България трябва да престанат като са в България да говорят как санкциите трябва да отпаднат, а в Брюксел да мълчат. Не може за Германия тръбата на Северен поток 2 да е икономически проект, а в същото време за България да се казва, че е зависимост. Ние си искаме директната доставка на газ от производителя – от Русия, ние не искаме да купуваме руска газ от Турция. На нас не ни трябват посредници. По този начин България ще гарантира и европейския интерес. А той предполага Европа да купува директно газ от Русия. Обществото трябва да знае поименно от Радан Кънев до Иван Костов, че „заслугата“ е тяхна ние да плащаме на Турция руския газ.

Видяхме как Меркел защити националния интерес, така както всеки български политик трябва да го прави като защитава българския интерес, а не като ходи да приказва глупости, които после плаща българския народ.

- В същото време Германия е настояла да приемаме мигранти обратно по примера на Грърция. Премиерът проведе напрегнат разговор с канцлера Меркел...

- Според мен българският премиер, правителство и ГЕРБ трябва да благодарят на БСП за услугата, която им направиха с декларацията за бежанците, гласувана в парламента. По-слугинажно поведение на опозиция никъде няма. Да вкараш в народното събрание решение да не приемаш мигранти, при положение, че това не е работа на народното събрание, а е работа на правителството, всъщност това е най - сърцераздирателния акт на слугинаж към ГЕРБ. И според мен премиерът Борисов е обяснил на канцлера Меркел, че народното събрание му е забранило да приема мигранти. Така че, аз не виждам напрежение у премиера Борисов, виждам доволство, което не ме изпълва с усещане за бъдеще на БСП в този парламент. Такъв тип слугинаж е вреден и институционално. Не може БСП да се грижи юнашки за комфорта на премиера Борисов, а да считаме че в същото време иска да го сваля от власт.

Нашият гост

Румен Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Бил е кмет на родния си град, министър на вътрешните работи, три мандата народен представител. Един от съучредителите на партия АБВ. От третия конгрес на АБВ на 19 май тази година е председател на партията. Семеен, с двама сина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта