АБВ: Удовлетворени сме от участието на 13 компании в реализацията на АЕЦ "Белене"

Снимка: Дилян Янакиев

"Удовлетворени сме от заявката на 13 компании в реализацията на проекта за АЕЦ "Белене" , заяви на пресконференция Румен Петков, председател на ПП АБВ, съобщават от партията. “Участието на 13 кандидати, стратегически инвеститори, между които ключови компании със световна значимост и декларации за закупуване на ток са доказателство, че АБВ е права за изграждането на АЕЦ “Белене”, добави още Петков.

Той допълни още, че вина за забавянето на този важен за държавата проект имат Сергей Станишев, който е спрял проекта през 2008 г. и Бойко Борисов които го е замразил след това. “Представителите от Китай и Русия, които участваха в процеса, винаги са имали разговори със Сърбия и Северна Македония с готовност предварително да договорят изкупуване на електроенергия. За нас е неясно защо това не е направено от България, а се налага да го прави стратегически инвеститор”, разясни председателят на ПП АБВ.

“Даваме възможност на българския бизнес в дългосрочен план да купува енергия на стабилна цена. Изграждането на АЕЦ “Белене” ще даде голям тласък на цяла Северна България”, коментира Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика