Председателят на агенцията "Електронно управление": Киберзаплахите вече са свързани и с международния тероризъм

Дискусиите, свързани с решенията за повишаване на кибер устойчивостта на европейско ниво, ще повлияят ролята на България като председателстваща Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Това заяви председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ Росен Желязков, който даде начало на 16-ата международна конференция InfoSec & Data Storage под надслов „Сътрудничеството в основата на опазването на критичните данни“.

Статистиката за инцидентите в интернет пространството вече не прави почти никакво впечатление, а фокусът се измества върху адекватната реакция на предизвикателствата в кибер пространството, посочи Росен Желязков.

„Затова решенията за устойчивост, предлагани от Европейската комисия, са именно в посока засилване на капацитета на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA) с постоянен мандат, регулация, свързана със сертифицирането на информационните и комуникационните технологии, разработването и внедряването на нови подходи и други. Дискусията по всички тези политики ще повлияят ролята на България като председателстваща Съвета на ЕС“, подчерта председателят на ДАЕУ пред участниците в двудневната конференция.

Заплахите в кибер пространството са свързани вече не само с възможността за традиционни престъпления като кражби, измами, детска порнография, но и с международен тероризъм и уязвимост на информационни системи и критична инфраструктура, отбеляза Росен Желязков.

„Доверието е основният елемент на обществените отношения, който стои в основата на преодоляването на тези предизвикателства. Дигиталната икономика е гаранция за конкурентоспособност, но именно доверието е предпоставката за това икономиката да се развива по начина, по който технологиите биха й позволили“, заяви още Росен Желязков.

Държавната агенция „Електронно управление“ е партньор на двудневния форум, който събра в столицата водещи представители на институциите и на бизнеса в областта на кибер защитата, сигурността на мрежите и информационните системи, политиките за сигурност, защитата на личните данни и др.

Сред акцентите на дискусиите са рисковете пред организациите в областта на информационната сигурност, ефективното съхранение на данните, новите стратегии и планове за борба с кибер заплахите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България