Председателят на Апелативен съд-Бургас: В тримесечен срок са свършени 96% от всички дела

Съдилищата от Апелативен район – Бургас предоставят на гражданите качествено правосъдие в разумни срокове. Това заяви през журналисти, председателят на Апелативен съд – Бургас съдия Деница Вълкова.

Днесинституцията проведе Годишното общо събрание за отчитане дейността на 18-те съдилища от апелативния район. Преди обсъждането на Доклада за 2018 г. съдия Вълкова направи кратка презентация пред медиите за основни резултати и акценти от работата на Апелативен съд – Бургас и окръжните и районни съдебни звена за миналата година. „Апелативен съд – Бургас отчита незначително намаление на постъпилите дела, като по показателя срочност успяваме да отчетем устойчивост и изключително добър резултат на челните места в страната“- посочи съдия Вълкова. Тя поясни, че на практика част от съдиите са приключили по-малко на брой дела, за решаването на които обаче са отделили повече време. „Това е така, не само заради много честите случаи на некачествено законодателство, на неясни редакции на законови разпоредби, приети текущо, но и поради констатирана свръхдинамика в законодателството и безпрецедентна тълкувателна конкуренция в дейността на Върховния касационен съд и Народното събрание“ - допълни Вълкова.

Тя посочи няколко дела със значим обществен интерес и голяма фактическа и правна сложност, чието решаване е отнело значително повече време на съдиите. В тримесечен срок са свършени 96% от всички дела на Апелативен съд – Бургас и по този изключително важен показател се прави категоричен извод за устойчивост на постигнатата бързина в работата на съда, дължаща се на създадената добра организация по предварителна подготовка, проучване, насрочване и срочното решаване на делата.

По традиция председателят на АС – Бургас направи паралел с данните, обявени през 2018 г. на Информационното табло на Европейския съюз, които сочат, че България е една от страните – членки, на които отнема най-малко време решаването на граждански, търговски, административни и други дела.

При въззивните наказателни дела бяха откроени няколко проблема свързани с назначаването, но и с откриването на вещи лица конкретно по съдебномедицинските експертизи и по автотехническите експертизи.

Почти 90 % от въззивните наказателни дела са приключили в тримесечен срок, стана ясно от презентацията. При другите забавянето се дължи на посочените обективни затруднения, както и на претоварените графици на софийските защитници. „Все по-често настояваме да се използва възможността, която ни дава НПК за разпит чрез видеоконференция или телефонна конференция“, обясни административният ръководител на АС –

Бургас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони