Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред „Труд“: В политиката се правят компромиси в името на дългосрочните цели

На евровота ще има битка между икономическата логика и дивия популизъм

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова бе сред най-спряганите имена за нов шеф на парламентарната група на ГЕРБ, след оставката на Цветан Цветанов. Стоянова прие с усмивка кулоарната информация на репортерите за издигането й, но пое ангажимент да говорим за ГЕРБ, атмосферата в парламента и отношенията с опозицията. И я отрече на мига. Винаги точна на думата си, вчера само вметна, че е била права. И между две срещи отговори на въпросите на „Труд“.

- Вашето име се завъртя силно като бъдещ председател на парламентарната група, но премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов излъчи Даниела Дариткова, Вие ли отказахте поста?

- Не знам защо така се завъртя моето име за бъдещ председател на парламентарната група на ГЕРБ. Трима души от парламента сме от Изпълнителната комисия – Красимир Велчев, Даниела Дариткова и аз, може би затова имаше подобни догадки. Аз смятам, че изборът на госпожа Дариткова е правилен. Тя е млада, изключително ерудирана и много балансирана, а тази позиция се нуждае от именно подобен тип човек – балансиран, спокоен, който да може да търси консенсус.

- Вие сте сред знаковите имена в ГЕРБ, като погледнем скандала „Апартаментгейт“, това ли е най-сериозният проблем, с който се сблъска ГЕРБ от самото си учредяване?

- Много скандали е имало и доста от тях са били на битова основа, но този скандал беше определено инсцениран и много добре режисиран и фокусиран срещу господин Цветанов. Голяма част от нещата, които се изписаха и изговориха, не бяха верни и така останаха като внушения едни неверни послания за цени на апартамента, който той е придобил. Вие всички знаете, че моралният проблем винаги за ГЕРБ е бил водещ. Г-н Цветанов беше несправедливо обвинен, но той знае, че понякога човек трябва да даде крачка встрани, за да запази каузата, за която толкова много години работи и се бори – каузата ГЕРБ и да се върне тогава, когато името му е изчистено. Така както беше преди години, когато Цветанов имаше дела, по които в крайна сметка беше оправдан изцяло.

- Освобождаването на Цветан Цветанов от поста на председател на парламентарната група, няма ли да се отрази негативно на ГЕРБ и структурите от една страна, а от друга на дисциплината на парламентарната група?

- Това, че г-н Цветанов не е шеф на парламентарната група на ГЕРБ и не е в парламента, не значи, че той е загубил доверието. Той не загуби нито уважението, нито респекта, който всички членове на ГЕРБ имат към него и към неговата всеотдайност, тъй като той е пословичен в това отношение. Да говорим за липса на дисциплина в парламентарната група на ГЕРБ категорично отказвам, защото това са сериозни хора с позиции и тук не сме в училище, за да говорим кой нарушава дисциплината. Просто е смешно да коментираме това отношение. Колкото до това каква власт има г-н Цветанов – той остава заместник председател на партията, фокусира се изключително върху предизборната кампания и структурите. Това правеше непрекъснато, но му беше много трудно, тъй като една част от времето и усилията му трябваше да бъдат насочени към парламента. Мисля, че това, което се случи, от минус може да се превърне в огромен плюс. Г-н Цветанов сега е свободен във времето и действията си и изцяло ще се съсредоточи в подготовката за изборите, така че се надявам някои да бъдат разочаровани от ефекта.

- Казусът мобилизира ли вашите съпартийци, защото оставам с впечатление, че сега ГЕРБ ще търси реванш, за да спечели и европейските, и редовните местни избори през тази година?

- Вашето усещане е правилно. Това по-скоро консолидира редиците, ако кажем е паднала „жертва“, това е несправедлива жертва и това консолидира хората, които стоят зад каузата ГЕРБ. Всъщност това по-скоро би бил ефектът на отговора и се надявам това да рефлектира още след два месеца върху резултатите в европейските избори.

- Как оценявате сегашния парламент – като атмосфера, законопроекти, поведение на вашите колеги от ГЕРБ, от „Обединени патриоти“ - от една страна, а от друга – опозицията в лицето на БСП, ДПС и на „Воля“?

- За мен е трудно да дам оценка. Фактът, че Народното събрание е с изключително нисък рейтинг вече пореден брой години, пореден брой парламент, мисля, че се дължи не само на качеството на хората вътре или на качеството на работа, която се произвежда, но и на негативното отношение към депутатите. То се наложи като мантра през последните години, а думата за народния представител стана мръсна. Тя се асоциира с едва ли не мошеник и крадец. Това е лошо, защото разваля обществената среда и нанася трайни последици, ерозира институционалността въобще - не само на парламента. Сега, когато и БСП не са в зала, смятам, че това допълнително допринася до понижаване на рейтинга, тъй като отсъствието им означава още един път отричане на парламента като институция, която по Конституция е най-важната в държавата. Разбира се, не искам да коментирам колегите от опозицията, от нашата парламентарна група, от „Обединени патриоти“, защото мисля, че всеки от тях е достоен човек, притежаващ експертиза в своята област и се опитва да я реализира в пленарна зала и в комисиите, където работи.

- Има ли опасност от предсрочни избори, има ли данни за такива? Това е дежурен въпрос, но в същото време виждаме, че поддържането дори на кворум в Народното събрание не е една от най-леките задачи на управляващата коалиция?

- Това е така, защото определени опозиционни партии избират бойкота на парламента като средство за натиск, но аз смятам, че по-отговорното отношение ще надделее. Не виждам причина за предсрочни избори. Коалицията колкото и да има своите различия - в крайна сметка ние сме различни партии с различни виждания за нещата, но сме се обединили по ясна програма и с ясни цели. Скоро при среща с парламентарната група на „Воля“ направихме анализ на това до къде е изпълнена предизборната ни програма за две години работа и какви са целите до края на мандата. Трябва да отбележа, че обективните цифри показват, че нещата не само се изпълняват, но и се предполага, че много от показателите до края на мандата, ще имат доста сериозно повишение. Не виждам причина да разваляме добрата икономическа среда, намаляването на безработицата, увеличаването с 10% всяка година на доходите на работещите, реалните инвестиции на чуждестранни инвеститори в производства, които всъщност са в основата на една икономика и много други. Не виждам причина всичко това да спре своето развитие, заради дребни политически сметки и търкания.

- Всичко, което казвате, е вярно, но по стара максима в нашата гилдия „за влаковете навреме никой не пише“, защо през последните месеци се получи шум и със закона за вероизповеданията, и с преференциите за Изборния кодекс? Като че ли хората останаха с впечатление, че премиерът Борисов взима на ръчно управление работата на парламента – всички проблеми от парламента се пренасяха изведнъж на неговото бюро?

- Не смятам, че премиерът Борисов въобще е бил дистанциран от работата на парламента, тъй като работата в НС и законите са част от волята на ГЕРБ и управляващото мнозинство, част от начина, по който се изпълнява предизборната програма. Абсолютно нормално е, особено в ситуации, в които не може да се достигне до консенсус, да се търси мнението и намесата на г-н Борисов. Това е нормалното, за разлика от останалите партии, чиито лидери се намират в Народното събрание, нашият лидер е в изпълнителната власт. Това не пречи да се дискутират основните неща с него, когато има проблем. Двата законопроекта, които Вие споменахте, наистина създадоха шум, но това са изключително сложни законопроекти. Години наред законът за вероизповеданията не беше поставен на дневен ред. България е една от малкото страни в Европа, в която има толкова много регистрирани вероизповедания и много е трудно да се намери консенсус в законовите текстове, но аз много се радвам, че приключихме тази тема. Същото важи и за Изборния кодекс – тема, която винаги е създавала много напрежение в парламента и между политическите партии. Ние от ГЕРБ изобщо не искахме да се отваря Изборният кодекс и да се правят промени, но бяхме принудени от ясната заявка на Централната избирателна комисия, че на тези избори няма как да се спази стария текст на закона за машинно гласуване във всички секции – по много причини. Това отвори „кутията на Пандора“ за всякакви други предложения, искания и съответно се създаде напрежението, за което Вие говорите. Смятам, че в един парламент е нормално противопоставяне на позициите на различните партии – включително позиция, управляващи. Няма нищо нередно в това, вижте какво се случва в стари демокрации като английската. Даже ми се струва, че в нашия парламент има по-добър ред и по-често успяваме да намерим общ език, от колкото в момента се случва там.

- От къде дойде сценарият за „Апартаментгейт“, знаете ли причината?

- Причината е проста – на всички е ясно, че това се случи от разследване на Антикорупционен фонд. Разследване, обаче слагам в кавички, защото въобще не се е налагало такова разследване. Политиците попълват декларации за имуществото и доходите си ежегодно, така че нищо скрито и тайно не е имало в това. Г-н Цветанов, доколкото разбрах от него, живее повече от 10 месеца в този апартамент, контактува със съседите си – нищо скрито не е имало, за да бъде то разследвано от журналистите на Антикорупционен фонд. Напротив – те си свършиха работата, която искаха да свършат, като поднесат информация в подходящото време и по подходящия начин. Както и много Ваши колеги, за съжаление, не се задълбочиха в конкретните документи, а само препечатваха и преповтаряха първоначалната версия за цената на едно дадено жилище. Нищо не е било скривано, за да бъде изваждан наяве някакъв повод за журналистическо разследване.

- Със СДС вече бяхте партньор, когато сините бяха в Реформаторския блок, как ще се отрази коалиционната листа за европейските избори на ГЕРБ?

- Ние бяхме партньор, но не точно със СДС, а с друга коалиция – Обединени демократични сили, които включваха в себе си няколко партии. За нас е изключително важно това в Европейския парламент да отидат максимален брой депутати, членове на Европейската народна партия (ЕНП). Не знам дали българите разбират, че тези избори не са поредните европейски избори, този път става въпрос за сериозна битка между ценностите на реалната икономическа логика срещу дивия популизъм и краен национализъм на все повече партии в различните европейски държави, които вероятно в този парламент ще имат по-голямо присъствие отколкото до сега. Това може сериозно да повлияе на политиките, които Европа води и нейното бъдеще. Ние все пак сме отишли там, заради тези ценности и в този смисъл поздравявам СДС, че успя да преглътне различията и успя да постави целта за европейски депутати от ЕНП на първо място, за да направим тази коалиция специално за европейските избори. Други европейски партии реагираха отрицателно на това, така че всичко е въпрос на приоритет на ценностите. Налага се да се правят компромиси в името на дългосрочната цел.

Нашият гост

Менда Стоянова е родена през 1956 г. Завършила е УНСС. Работила е в сферата на данъчната и осигурителната дейност. Един от учредителите на ГЕРБ в Пловдив. Избирана е за депутат в 41-вото, 42-рото, 43-тото и 44-тото Народно събрание. Председател е на парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта