Председателят на касата Жени Начева: Частните фондове и НЗОК с еднакви здравни услуги

Дейностите в основния пакет на касата се остойностяват в момента.

Държавата вече осигурява групите на нейна издръжка

Частните фондове, които новият здравноосигурителен модел планира да стъпят на пазара като конкуренция на НЗОК, ще обхващат същите дейности като здравният пакет на самата здравна каса.

Това посочи председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Жени Начева. Дейностите в момента се остойностяват, за да има по-голяма яснота и прозрачност върху разходите за здравеопазване, коментира Начева пред БНР.

По думите й е минало вече времето, когато държавата е плащала само наполовина здравните вноски на осигуряваните от нея групи. В момента единствено децата и социално слабите лица се осигуряват на 70%. В средносрочен план държавата на 100% ще осигурява и тази категория лица, увери шефката на НЗОК.

Тя посочи, че сектор “Здравеопазване” е с най-голям ръст на средствата всяка фискална година спрямо предходната с над 6 до 10% ръст в приходната част на бюджета. Важен момент е постигане на прозрачност и относно начина на изразходване на средствата, които отиват извън здравните вноски в здравната система - да се въведе ред в техния обем, обхват, вид и стойности, каза още Начева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве